Co kupić z 1x FXO dla 3CX?

Podstawowa pomoc dla 3CX Phone System, VoIP i SIP (prowadzona przez społeczność). Użytkownicy odpowiadają na pytania innych użytkowników. 3CX nie prowadzi pomocy technicznej za pomocą tego forum. Nie należy oczekiwać tutaj pomocy na poziomie komercyjnym.

Moderators: kevin, 3CX staff

Co kupić z 1x FXO dla 3CX?

Postby misiek_staszic » Mon Jun 01, 2009 1:54 am

Powitać!

U mnie 3CX w darmowej edycji pracuje w domku jednorodzinnym, i sprawuję się wyśmienicie. Od momentu wystartowania centrali istnieje potrzeba podłączenia linii TP. Nie chcę przenosić numeru do voipa bo internet u nas lipny i zrywa połączenia.

Liczę na jakieś propozycje. Co byście polecili do współpracy z 3CXem co hula bezproblemowo? Jeśli urządzenie będzie miało jeszcze np. 1x fxs to się nie obrażę bo jedna linia przydałaby mi się do współpracy z domofonem :)

Wogóle to jak to działa? dzwonienie przez tp polega na tym że to urządzenie ma swój nr. wewnętrzny i dzwoniąc na niego uzyskujemy dialtone z tp czy jak ? Jestem niezorientowany

Pozdrawiam!
misiek_staszic
New User

Re: Co kupić z 1x FXO dla 3CX?

Postby Borsoock » Tue Jun 02, 2009 11:52 am

Witam

Na pewno Linksys SPA-3102 odpowiada twoim wymaganiom 1xFXO + 1xFXS. Działa to tak, że normalnie wykręcęcasz numer pod który chcesz zadzwoni tylko poprzedasz go prefiksem (zykle 0 albo 9, to się konfiguruje w trakcie definiowania linii na 3CXie) żeby centalka wiedziała że ma go wydzwonić przez linię TP. Jeśli chodzi o połaczenia przychodzącem, to ustawiasz gdzie mają być przekierowane, masz do wyboru albo konkretny wewnętrzny, hunt grupę, kolejkę, auto attendanta (czyli Digital Receptionist) czy numer zewnętrzny.

Pozdrawiam
Marcin Walter
blog.intertec.pl
Borsoock
Expert
Expert

Postby misiek_staszic » Sat Jun 06, 2009 8:03 pm

Witam!

Dziękuję za odpowiedź i w takim razie wyruszam na poszukiwania tej bramki.
Pozdrawiam!

PS: Posiadanie telefonu w każdym pokoju w domku jednorodzinnym to naprawdę wielkie udogodnienie. Kto nie ma niech spróbuję.
misiek_staszic
New User

Postby Borsoock » Tue Jun 09, 2009 10:34 am

A w kwestii domofonu VoIP to jest na rynku bardzo ciekawy produkt. Będę go niedługo testował z 3CXem, dam znać jak się sprawuje.

Pzozdrawiam.
Attachments
Pancode.jpg
Pancode.jpg (43.13 KiB) Viewed 1511 times
Marcin Walter
blog.intertec.pl
Borsoock
Expert
Expert

Postby misiek_staszic » Wed Jun 10, 2009 11:28 pm

Powitać!

Koniecznie zdaj relację z testu. Ja znalazłem domofon do analogowej centralki, cena około 500 zł, można zamówić z dowolną ilością przycisków, i każdy programuje się na inny numer.

Mnie zależy na tym: dzwoni ktoś do furtki = dzwonią wszystkie telefony w domu (3cx i jego połączenia grupowe czy jak to tam się zwie). Jednym z nich jest mój oldskulowy analogowy bezprzewodowiec panasonica z 93 roku. Jestem za domem, gadam sobie z gościem przed bramą, jak coś to otwieram mu furtkę. Pełna kultura. Jednocześnie chcę tam zabudować czytnik dallasów by móc otworzyć sobie furtkę przykładając pastylkę do obudowy domofonu.

Pozdrawiam wszystkich użytkowników.
misiek_staszic
New User

Postby Artur Fronczek » Sat Jul 04, 2009 1:30 pm

Witam! :)
Marcinie, czy domofon IP przeszedł już u Ciebie jakieś poważniejsze testy? :):):)
Pozdrawiam,
A. Fronczek
Artur Fronczek
New User

Postby Borsoock » Wed Jul 08, 2009 5:39 pm

Witam
Sprawę testów Pancode i Pantela chwilowo odłożyliśmy. Potencjalnie zainteresowanego Klienta odstrasza wysoka cena - 594 USD w wersji z jednym guzikiem i 686 USD z pełną klawiaturą a modele z wbudowaną kolorową kamerą 798 i 890 USD. Nawet zakładając że to urządzenie ma doskonałe refernecje pod wzgledem wytrzymałości i niezawodności, to jednak dosyć wysoka cena. Niecierpliwie więc czekamy na umocnienie naszej złotówki :) !

Pozdrawiam
Marcin Walter
blog.intertec.pl
Borsoock
Expert
Expert

Postby piotr.vipaccount » Mon Jan 11, 2010 9:13 pm

A czy do tego może być bramka Grandstream HandyTone HT-486?

Posiada: "PSTN Pass-through Port" ale nie ma FXO - czy to to samo w funkcjonalności? Tzn. aby do 3CX oprócz dostawców VoIP podłączyć linię PSTN oraz odbierać i dzwonić z niej.
piotr.vipaccount
New User

Postby CULER » Fri Sep 16, 2011 7:17 pm

Witam. Jeszcze takie małe pytanie co do tej bramki ( Linksys SPA-3102 ) jeszcze fizycznie jej nie mam a ciezko dorwac jakas instrukcje taka rozbudowana zaawansowana. Stad moje pytanie czy tutaj jest możliwośc przekierowania kazdego wchodzacego połączenia z linii miejskiej ( jakis numer tp ) na konkretny wewnertrzny VoIP- na przyklad sekretarka cyfrowa ( auto zapowiedz ). Z góry dzieki wielkie.
CULER
New User

Return to Polski