Dismiss Notice
We would like to remind you that we’re updating our login process for all 3CX forums whereby you will be able to login with the same credentials you use for the Partner or Customer Portal. Click here to read more.

3CX + Exchange 2007 Unified Messaging

Discussion in '3CX Phone System - General' started by Ase, Mar 11, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Ase

    Ase

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Hi,

    Has anyone been able to install 3CX v7.4744, Windows 2008SP1, Exchange 2007SP1 with Unified Messaging on the same physical server?

    I have changed the default SIP ports in Exchange from 5060 -> 5070 and 5061 -> 5071 in the UMRecyclerConfig.xml file, as the FAQ suggests.

    When the UM Service starts I get this error in the EventLog:

    Log Name: Application
    Source: MSExchange Unified Messaging
    Date: 2009-01-22 19:42:36
    Event ID: 1175
    Task Category: UMCore
    Level: Warning
    Keywords: Classic
    User: N/A
    Computer: ServerName
    Description:
    Hosts 'ServerName' and '3CX PBX' cannot be configured with the same IP address. Check your UM IP gateway and DNS server configuration.

    I understand this error as "It is not possible to have a Soft PBX and Exchange on the same server", but the 3CX FAQ says it is possible.
    I have made posts in this forum and in MS Unified Messaging forum but have not received any clear "It is possible or it is not possible" from any part.

    All help is appreciated.

    //Ase
     
  2. discovery1

    discovery1 Member

    Joined:
    Aug 4, 2008
    Messages:
    355
    Likes Received:
    0
    If you are running 2008 server use Hyper-V and create a virtual machine with a separate IP address. This assumes that you have good enough hardware to do it.

    As far as i have been able to find, Exchange UM has been designed to integrate with a separate gateway and expects to see a different IP address.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. Ase

    Ase

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Thanks for your reply Discovery1,

    Unfortunately my hardware does not cope with running Hyper-V on this machine.
    Because of this I am very keen to now if it is possible to run both on the same server.

    //Ase
     
  4. William400

    William400 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2006
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    0
    Hi

    This is an unsupported / untested scenario but what you could do is to add a 2nd NIC to the Exchange machine. Exchange will need to be bound to one and 3CX to another. Hence when setting UM you woudl need to tell Exchange that the Gateway (3CX) is on the other NIC IP address.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. Ase

    Ase

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Hi William,

    What I have tried earlier was to give my NIC 2 different IP adresses, but the DNS solves these to the same computername and the Exchange error persists.
    Adding a second NIC would do the same, or am I missing something?

    //Ase
     
  6. William400

    William400 Well-Known Member

    Joined:
    Aug 21, 2006
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    0
    HI

    It would therefore appear that Exchange UM is not designed to co-exist on the same machine as the UM Gateway.

    Has anyone contacted Microsoft on this to see what they have to say? It sounds like options so far are limited to separate machines.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. Ase

    Ase

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Hi William,

    I tried different MS forums but none can confirm or deny if it is possible to run these softwares on the same server.
    In your FAQ you mension that the SIP ports has to be changed to be able to run the programs on the same server, Have you tested/Can you test this yourself in the lab?

    //Ase
     
  8. Nick Galea

    Nick Galea Site Admin

    Joined:
    Jun 6, 2006
    Messages:
    1,970
    Likes Received:
    273
    No, the software can not be run on the same server. We will review the FAQ. Keep things easy and use the inbuilt voice mail server, its much more performant and setup is much easier.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  9. Ase

    Ase

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Thanks for your reply admin,

    The hole idea to look at 3CX was because of the possibility to run all software on the same server.
    There are others (1 person confirmed) that have successfully made the configuration I am looking for (look at my earlier forum posts).
    But he had no straight explanation how to do it, just several installs/uninstalls of 3CX and suddenly it just worked for him.

    Do you have ideas/comments on that?

    //Ase
     
  10. Nick Galea

    Nick Galea Site Admin

    Joined:
    Jun 6, 2006
    Messages:
    1,970
    Likes Received:
    273
    As i said, if you want to run it all on one server, just use the inbuilt voice mail server of 3CX.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  11. susanspy

    Joined:
    Mar 19, 2009
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Hello all,

    sorry i am a complete newbie so please bare with me.

    I wanted to know how do i get to inbuilt voice mail server of 3CX? i tried to search for it many times but was unsuccessful always, i would like more info on all the settings as well.

    Thanks in advance.

    Cheers!!!
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  12. Ase

    Ase

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Hi Nick,

    What I want is to use is the functionality of Exchange.
    Do you know if todays release of Update Rollup 7 for Exchange 2007 or the comming release of 3CX 7.1 will make any differens?
    What is the timeline for your release of 7.1?

    //Ase
     
  13. DXS_Matt

    Joined:
    Feb 12, 2009
    Messages:
    41
    Likes Received:
    0
    Ase,

    It is not possible to run Exchange 2007 and 3CX on the same physical server. Due to the way that 3CX needs to route calls to Exchange UM, it cannot send to itself and listen from the local box.
    You might want to look at virtualization if you are really stuck not being able to throw 3CX on another machine.

    Otherwise, what Nick is saying is correct. If you cannot relocate the 3CX server you will need to use the 3CX voicemail system.

    Matt
     
  14. Ase

    Ase

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    58
    Likes Received:
    0
    Thanks for your comment Matt,

    Why should it not be possible, if they listen to different ports?
    Can you explain in more detail how 3CX routes the calls?

    //Ase
     
  15. ciscotech2007

    Joined:
    Jan 27, 2009
    Messages:
    94
    Likes Received:
    0
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
Thread Status:
Not open for further replies.