3CX ignores entries in HOSTS file

Discussion in '3CX Phone System - General' started by tekknow, Oct 5, 2008.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tekknow

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    I recently made a Hosts file entry on a 3CX system that is on a public on a public IP.

    I was able to ping to the correct (hosts file resolved) IP from the PC running 3cx to the host entry

    After an ethereal capture, I see that 3cx ignores this host entry and attempts to register to the host resolved from a real DNS lookup, and appears to ignore the HOSTS file entry

    Is there a fix for this?
     
  2. Discovery Technology

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Messages:
    278
    Likes Received:
    0
    Have you considered running your own local DNS Server instead as a workaround?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. tekknow

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    HUH? I think setting up an additional server to support 3CX is a bit of a wacky solution. In a case like that it is easier to change to a different PBX. I'm sorry but your workaround is wacky!

    There is NO JUSTIFIABLE REASON that 3CX should ignore hosts file entries.
     
  4. Discovery Technology

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Messages:
    278
    Likes Received:
    0
    You could try running the DNS server software locally avoiding an additional box, but anyway...

    Just out of curiosity, have you checked to see if your hosts file has an extension on it? Have you tried the old ping test from DOS to confirm that your hosts file works?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. tekknow

    Joined:
    Oct 3, 2008
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    in my previous post I did quite clearly state

    "I was able to ping to the correct (hosts file resolved) IP from the PC running 3cx to the host entry"

    Perhaps reading is understanding
     
  6. worksighted

    worksighted New Member

    Joined:
    Aug 19, 2008
    Messages:
    204
    Likes Received:
    0
    Can you clarify for me what action 3CX was taking related to this entry in the hosts file? Was it a host that you were registering a VoIP line to?

    Thanks.

    Mike
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. Powermage

    Powermage New Member

    Joined:
    Mar 19, 2008
    Messages:
    103
    Likes Received:
    0
    Teknow, because of you responding here you dont have any support on your 3cx pbx, so be glad that people are trying to help you instead of being such an ass.

    if you run 3cx on an server 2003 or 2008 box it is very easy to just install microsoft DNS server software on the machine, if its running on an windows xp desktop then you could try to install one from http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_DNS_server_software this list. no need to use extra hardware, just an simple software adition.
     
  8. edp4you

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Installing a DNS server into the same server to make work a PBX ?
    Damn it, it's very funny.
     
Thread Status:
Not open for further replies.