3cx Stun NAT IP

Discussion in '3CX Phone System - General' started by MB1, Dec 1, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. MB1

    MB1

    Joined:
    Nov 2, 2007
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Hi,

    The stun server doesn't seem to be detecting my external IP and is instead sending the internal NAT IP to my VOIP provider.
    I have a dynamic IP address, is there no way of using my domain name?

    Thanks.
     
  2. eagle2

    eagle2 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    1,085
    Likes Received:
    11
    Try:
    stun2.3cx.com
    stun3.3cx.com
    stun4.3cx.com

    It could be a temporary problem. Can you ping stun.3cx.com ?
    Was this working before ?

    Regards
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. MB1

    MB1

    Joined:
    Nov 2, 2007
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Hi,

    Thank you for your suggestion, but still no joy. Is there no way of entering my domain name and having 3CX resolve the IP?

    Regards,
     
  4. antler

    Joined:
    May 8, 2011
    Messages:
    40
    Likes Received:
    0
    Hallo forum,

    I have exactly the same problem attempting to connect to my main provider but let me provide additional details...

    I am running two separare 3cx server systems, one on my pc physically connected to my router, the other on my laptop connecting to my router via wireless.

    On my pc the application functions 100% and my external IP is presented to my provider but on my laptop, exactly the same settings, with the exception of port numbers which are all correctly forwarded in my router, I keep trying to send my private IP.
    I have carried out the firewall check, all good, I have checked I can ping the stun servers, also all good and I also have an ap that checks my external address every 15 mins [also same on PC] but I can not get my external address out to my provider.

    Further note that I have configured a bridge between the two machines, all good. I also have on my laptop another account which is normally deactivated so that I only access the service from my main pc, but if I do activate this service, this registers and I can make and receive calls.

    So any ideas as to why I am attempting to send my private IP address to one provider and not others would be appreciated.

    Get back to me if anything is unclear :)

    Thanks in advance,

    Antler
     
  5. MB1

    MB1

    Joined:
    Nov 2, 2007
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    I would like to post some wire shark logs, but I am not sure how to filter them. Do I just restrict the capture to port 3478?

    Regards.
     
  6. antler

    Joined:
    May 8, 2011
    Messages:
    40
    Likes Received:
    0
    Hi there,

    I am also attempting to get a wireshark trace together but things not going according to plan!

    Antler.
     
  7. leejor

    leejor Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Messages:
    10,573
    Likes Received:
    247
    I'm not sure why 3CX needs to resolve your IP, it knows what your IP is using STUN.

    STUN is used (through a series of tests) to determine what type of NAT your network uses and can be used to figure out the correct public IP to send to your provider, if things won't work any other way.

    If you are talking about sending your URL to your provider.....

    It would be up to your provider to accept a URL as your destination, and I don't think that is going to fly. It would mean that they would have to do a DNS lookup each and every time they wanted to "contact" you. You are sending a registration from a public IP every so many minutes (determined by them) , so even if your IP were to change , the next registration would send the new one. Why make it more complicated than it needs to be.
     
  8. MB1

    MB1

    Joined:
    Nov 2, 2007
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Thank you. But this nstill leaves the problem of the stun server not resolving my ext IP. How do I setup wireshark to record stun traffic?
     
Thread Status:
Not open for further replies.