5 seconds delay on incoming calls?

Discussion in '3CX Phone System - General' started by emerbrito, Oct 31, 2007.

  1. emerbrito

    Joined:
    Oct 24, 2007
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    When somebody call me, they can hear me very well in almost real time but, i hear a poor sound quality with an delay in between 3.5 to 5 seconds.

    Here is the scenario:

    3CX Phone System v3.1.2434.0
    - Installed in a dedicated server (dual zeon 2.8 2GB Ram with SCSI Hard Disks)
    - Windows 2003 Standard (runing Windows Media Server and IIS)
    - The server is in a Data Center in Dallas/TX where... bandwidth is not a problem

    On my extension I'm talking using a headset connected to a softphone (http://www.nch.com.au/talk/be.htm) and i'm in New Jersey.

    The person who is calling me, is calling from a PSTN line in Brazil and the number he is dialing is a DID number (brazilian number) i got from DID WW (http://www.didww.com).

    To setup the DID line on the 3CX PBX i followed these instructions:
    http://www.3cx.com/support/SIP-trunks.html

    First, i though the problem was the DID line, so, i installed in my personal computer (in New Jersey) this PBX software: http://www.nch.com.au/pbx/index.html , mapped the line to my computer's IP and when they called the same number from Brazil... the call was too good to be true.

    Here is a peace of the log corresponding to one call:

    ****************
    05:20:32.437 ServRegs::eek:nAdd [CM113002] Registered: Ext.100
    05:19:22.468 StratLink::eek:nHangUp [CM104001] Call(1): Ln:10001@DID World Wide BH 1 hung up call; cause: BYE; from IP:204.11.194.34
    05:19:21.734 MediaServerReporting::DTMFhandler [MS211000] Call(1) Ln:10001@DID World Wide BH 1: DTMF (RTP) from 204.11.194.34:10628 arrived. in-band DTMF tone detection is turned off.
    05:14:59.359 CallLegImpl::eek:nConnected [CM103001] Call(1): Created audio channel for Ext.100 (69.XXX.XXX.XX:8000) with Media Server (67.XXX.XXX.XX:9002)
    05:14:59.359 StratInOut::eek:nConnected [CM104005] Call(1): Setup completed for call from Ln:10001@DID World Wide BH 1 to Ext.100
    05:14:59.359 CallLegImpl::eek:nConnected [CM103001] Call(1): Created audio channel for Ln:10001@DID World Wide BH 1 (204.11.194.34:10628) with Media Server (67.XXX.XXX.XX:9000)
    05:14:50.750 CallConf::eek:nProvisional [CM103003] Call(1): Ext.100 is ringing
    05:14:50.234 CallConf::eek:nIncoming [CM103002] Call(1): Incoming call from XXXXXXXX4700 (Ln:10001@DID World Wide BH 1) to sip:XXXXXXXX4700@67.XXX.XXX.XX
    ****************

    Now what is it, my server... or the 3CX software?
    And what can i try to make it work better?

    Thanks,
     
  2. nickybrg

    nickybrg Well-Known Member
    3CX Staff

    Joined:
    Jun 7, 2007
    Messages:
    1,621
    Likes Received:
    15
    Hi

    My common sense tells me that an NCH pbx is designed to have the NCH phone work perfectly with it. Till now you tested the NCH phone with a 3CX BOX and an NCH box.

    I agree with you from your tests that the problem is not from the line.

    I also dont think that the issue is with the server you have - It far outwits the minimum requirements 3cx needs. That leaves the connection with 3CX and the phone you are using. To proove this you have to connect 3CX with another softphone - XLITE, SJphone, 3CX phone etc.

    Have you tried using the 3CX PBX with the 3CX phone? Maybe the NCH phone needs to have an additional QOS configuration when it registers to the 3CX phonesystem and the same phone is configured automatically when its server is a parent product.
     
  3. weebnuts

    Joined:
    Sep 13, 2007
    Messages:
    38
    Likes Received:
    1
    what sort of pings are you getting from NJ to Dallas? Also, any antivirus running on the server? exclude the 3cx folder.
     
  4. emerbrito

    Joined:
    Oct 24, 2007
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    No, actually, i went to 3CX web site and clicked almost every link there and didn't find the softphone.
    Isn't it supposed to be on the download section?
    Anyways, i'll keep looking and also, will thest some other softphones and let you know the results.

    I can't ping the server from here (because the way it's security is set, ping is not available). There is no antivirus running on it.
     
  5. emerbrito

    Joined:
    Oct 24, 2007
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Using X-Lite:
    I call somebody, they can hear me very well but i can't hear a thing, no audio for me.

    ********************
    16:29:27.000 StratLink::eek:nHangUp [CM104001] Call(48): Ln:10000@Broadvoice Line 1 hung up call; cause: BYE; from IP:147.XXX.XXX.221
    16:29:14.000 CallLegImpl::eek:nConnected [CM103001] Call(48): Created audio channel for Ln:10000@Broadvoice Line 1 (147.XXX.XXX.247:24146) with Media Server (67.XXX.XXX.2:9152)
    16:29:13.984 StratInOut::eek:nConnected [CM104005] Call(48): Setup completed for call from Ext.100 to Ln:10000@Broadvoice Line 1
    16:29:13.984 CallLegImpl::eek:nConnected [CM103001] Call(48): Created audio channel for Ext.100 (192.168.1.101:49472) with Media Server (67.XXX.XXX.2:9150)
    16:29:05.468 CallConf::eek:nProvisional [CM103003] Call(48): Ln:10000@Broadvoice Line 1 is ringing
    16:29:04.687 CallConf::eek:nIncoming [CM103002] Call(48): Incoming call from 100 (Ext.100) to sip:0646XXXXXXX@67.XXX.XXX.2
    ********************

    Using 3CX Softphone:
    The oposite. I call somebody, i can hear with a really good quality but.. the person can't hear me, no audio for them.

    ********************
    16:26:59.093 StratLink::eek:nHangUp [CM104001] Call(46): Ln:10000@Broadvoice Line 1 hung up call; cause: BYE; from IP:147.XXX.XXX.221
    16:26:43.546 CallLegImpl::eek:nConnected [CM103001] Call(46): Created audio channel for Ln:10000@Broadvoice Line 1 (147.XXX.XXX.249:23870) with Media Server (67.XXX.XXX.2:9144)
    16:26:43.546 StratInOut::eek:nConnected [CM104005] Call(46): Setup completed for call from Ext.100 to Ln:10000@Broadvoice Line 1
    16:26:43.546 CallLegImpl::eek:nConnected [CM103001] Call(46): Created audio channel for Ext.100 (69.XXX.XXX.25:5062) with Media Server (67.XXX.XXX.2:9142)
    16:26:32.312 CallConf::eek:nProvisional [CM103003] Call(46): Ln:10000@Broadvoice Line 1 is ringing
    16:26:31.515 CallConf::eek:nIncoming [CM103002] Call(46): Incoming call from 100 (Ext.100) to sip:0646XXXXXXX@67.XXX.XXX.2
    ********************

    But, with the softphone ExpressTalk (above posts) i had the two way audio (off corse, with all those problems.)

    A few details:

    - To make these external calls, the PBX is using a broadvoice line.
    - On my workstation, i'm running Windows Vista Ultimmate
    - Sound card: Creative Audigy (headset connected to the external bay)

    Since with softphone i can hear, and with another i can talk, i think my headset is working well.
     
  6. emerbrito

    Joined:
    Oct 24, 2007
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Ok, i just noticed i forgot the STUN configuration on both softphones.
    I added stun.3cx.com on both (the same STUN on the server - default instalation).

    On the X-Lite, now i can have a conversation.
    Starts good and then the delay start increasing and after a 4 minutes conversation it was about 2.5 seconds.

    The audio was good bu at some point it start an echo and then, stoped by itself after a few seconds.

    On the 3CX Softone, even with the STUN information, the person still can't hear me when i call.
     
  7. miraportuga

    miraportuga Member

    Joined:
    Aug 7, 2007
    Messages:
    297
    Likes Received:
    0
    about the delay during conversation.... use only if necessary the bind to media server option... this created delay, Other users said there is a workaround for this wich is to.. put the call on hold and then continue the call... will take the echo...

    Cheers
     

Share This Page