Solved Cisco 303 Registered But DECLINE when making calls (Why?)

Discussion in '3CX Phone System - General' started by thereverend, Jan 31, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. thereverend

    thereverend New Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    I have a cisco SPA303 phone that I have registered with 3cx both lines GREEN and show up as registered in the 3CX extension list. However when I go to make a call the phone gets a FAST busy and says DECLINE. I ran wireshark and it is saying SIP STATUS 603 DECLINE . This is most likely some kind of easy fix but. I cant seem to locate that setting that is causing this. Thanks in advance for any help.
     
  2. apostolis_3CX

    apostolis_3CX Support Team
    Staff Member 3CX Support

    Joined:
    Nov 1, 2017
    Messages:
    149
    Likes Received:
    15
    Hi thereverend

    603 Decline
    The destination does not wish to participate in the call, or cannot do so, and additionally the destination knows there are no alternative destinations (such as a voicemail server) willing to accept the call.
    From your capture, who is sending the 603 message? The PBX or your provider?
     
  3. thereverend

    thereverend New Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    The 3CX PBX is sending the 603 message. Do not get as far as the trunk
     
  4. apostolis_3CX

    apostolis_3CX Support Team
    Staff Member 3CX Support

    Joined:
    Nov 1, 2017
    Messages:
    149
    Likes Received:
    15
    Is the phone local to the PBX or remote.
    Also what is the current firmware installed on the phone.
    Can you communicate with other extensions succesfully?
     
  5. thereverend

    thereverend New Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    Remote extension. Firmware 7.6.1
    I can not communicate with any other extensions

    I can call to the cisco phone BUT can not call out
     
    #5 thereverend, Jan 31, 2018
    Last edited by a moderator: Jan 31, 2018
  6. apostolis_3CX

    apostolis_3CX Support Team
    Staff Member 3CX Support

    Joined:
    Nov 1, 2017
    Messages:
    149
    Likes Received:
    15
    Note that these phones can not be used from a remote location or in combination with a 3CX in the cloud as stated here: https://www.3cx.com/Sip-Phones/Cisco-SPA/

    What you can do is try to manual configure the phone from the phone's UI (not supported from 3CX).
     
  7. thereverend

    thereverend New Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    I did configure this phone thru the UI. Any idea on a setting I might want to check. Also wondering why all of a sudden 3cx stopped supporting these phones?
     
  8. NickD_3CX

    NickD_3CX Support Team
    Staff Member 3CX Support

    Joined:
    Jun 2, 2014
    Messages:
    1,255
    Likes Received:
    63
    Under Settings --> Network --> FQDN, check what the Local SIP Domain is, then in the interface of the phone, make sure the Registrar is exactly the same. It could be that the PBX is rejecting due to wrong SIP Domain. Also of course check that the Public IP of that location has not been blacklisted.

    To clarify, they are no longer supported as remote extensions. The reason is they don't support HTTPS provisioning.
     
  9. thereverend

    thereverend New Member

    Joined:
    May 29, 2011
    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    Thank you. This did the trick. Just for everyones sanity you might consider putting under your provisioning tab this trick. This drove me nuts for DAYS!!.. Thank you again..
     
Thread Status:
Not open for further replies.