CPU Utilizatino

Discussion in '3CX Phone System - General' started by kbrutlag, Jun 24, 2016.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. kbrutlag

    Joined:
    Jun 7, 2016
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Hello,

    I've set up a test system (virtual machine) to try 3CX, and it seems to me that the utilization (no users on the system as yet) runs pretty high. The VM has 1 CPU w/4 cores and 8GB RAM, and with the system idle I'm seeing 70 - 85% load.

    Could be correct, but just seems high to me.
     
  2. leejor

    leejor Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Messages:
    10,362
    Likes Received:
    227
    It shouldn't be that high. Are you certain that 3CX is the application shown to be using that ?
     
  3. Frank D

    Frank D New Member

    Joined:
    Oct 6, 2014
    Messages:
    215
    Likes Received:
    6
    Which process consums so much?
     
  4. kbrutlag

    Joined:
    Jun 7, 2016
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Re: CPU Utilization

    Grabbed a shapshot with the following listed:

    3CXPO - 13%
    3CXMediaServer - 11%
    VCEHost - 10%
    3CXTunnel - 10%
    3CXCP - 9%
    3CXlvrServer - 8%
    3CXPhoneSystem - 7%
     
  5. Frank D

    Frank D New Member

    Joined:
    Oct 6, 2014
    Messages:
    215
    Likes Received:
    6
    This load looks really strange. Most processes should be quite idle, if there are no users. This is not a normal behaviour.
    If you restart some processes or the server, things stay this way?
    Maybe a PCAP could give you some hints of what the server is so busy doing?

    Anybody has some ideas what could be the problem?
     
  6. NickD_3CX

    NickD_3CX Support Team
    Staff Member 3CX Support

    Joined:
    Jun 2, 2014
    Messages:
    1,253
    Likes Received:
    63
    Let me verse the suggestion, if you stop the 3CX services does the CPU utilization go down?
     
  7. ZenMasta

    ZenMasta New Member

    Joined:
    Mar 10, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    0
    I realize this is an older topic, but just wanted to let you know what my utilization is if that's of any help.
    On a much older server
    Intel Core 2 Q9400 @2.6ghz and only 4GB memory on Win server 2008 r2
    Idle and no calls virtually no cpu usage or about 2%

    Without knowing which actual processes are using that much cpu, I'd have to guess its probably windows trusted installer (windows update) or something else, not 3cx.
     
Thread Status:
Not open for further replies.