Dismiss Notice
We would like to remind you that we’re updating our login process for all 3CX forums whereby you will be able to login with the same credentials you use for the Partner or Customer Portal. Click here to read more.

fanvil x4g doesn't receives busy tone during transfer

Discussion in '3CX Phone System - General' started by wassy83, Apr 6, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. wassy83

    Joined:
    Apr 6, 2018
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    Hi to all,
    I'm receiving the following annoyng problem, that I think is related to the phone configuration or fw, but maybe someone have already experienced this and can gives me some suggestions:

    Fanvil is x4g updated to the last 2.4.0.5486 fw and call waiting features are disabled everywhere:
    1 - external call is ringing
    2 - ext1 pickup the call
    3 - ext1 press transfer–>ext2 number–>dial
    4 - ext2 is busy
    5 - ext1 will not receive any busy tone as expected, just “call failed” in the display, this is anooying and make confusion trough our employers.

    instead if:
    1 - ext1 calls ext2
    2 - ext2 is busy
    3 - ext1 will receive the busy tone and then will hang up as expected.

    any experience about this?
    many thanks
     
  2. wassy83

    Joined:
    Apr 6, 2018
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    I have make a test with a softphone and this issue doesn't happens
     
  3. NickD_3CX

    NickD_3CX Support Team
    Staff Member 3CX Support

    Joined:
    Jun 2, 2014
    Messages:
    1,379
    Likes Received:
    84
    I haven't tried this, but I believe this is a Blind Transfer you are doing, so this may be down to the behavior Fanvil wants for their phones.
    Have you tried the exact same scenario, but instead of Blind, do an Attended Transfer?
     
  4. wassy83

    Joined:
    Apr 6, 2018
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    for a blind transfer you have to
    transf-->ext2-->transf
    instead I'm doing
    transf-->ext2-->dial
    at this point if destination is busy I'm expecting busy tone and then return to the hold stage.
    can you reply this on your system?
     
  5. NickD_3CX

    NickD_3CX Support Team
    Staff Member 3CX Support

    Joined:
    Jun 2, 2014
    Messages:
    1,379
    Likes Received:
    84
    You are correct, that is how the phone behaves. From what I can see, we don't adjust this somehow in the template.
    This means that this is the default behavior of the phone as Fanvil created it, so for this you would have to suggest this to them.

    Personally though, I found this much better than getting a busy tone, you get a clearly written message what is happening instead us guessing what the tone you are hearing is....
    My advice? Just train the users... Users will always cling onto what they had before, but that is not how you go forward.
     
  6. wassy83

    Joined:
    Apr 6, 2018
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    my friend, you really are right, but after 15 years of working with analog phones my colleagues don't have the patience to understand simple things like these. Sure you can understand what I'm talking about.. I send an email to fanvil and they reply to me that needs tcpdump and configuration file to try in their labs.. Hope that will fix this issue but you are right.
     
    NickD_3CX likes this.
  7. leejor

    leejor Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Messages:
    11,083
    Likes Received:
    325
Thread Status:
Not open for further replies.