heavy CPU Usage on Dual-Core AMD Opteron 3GHz

Discussion in '3CX Phone System - General' started by dubbeles, Aug 4, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dubbeles

    Joined:
    Aug 4, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Hi there,

    I'm currently evaluating the commercial version with 4x :
    • server: AMD Dual-Core Opteron (3GHz / 3Gig RAM) / Windows Server 2003 / dedicated 3CX Server
      clients: latest Intel Core i5 with 8Gig RAM / 3CX Phone software
      network: 1Gig

    ... and I notice the following:
    • when 2 phones are connected, the 1st Core is higher it's workload from 3% to 95%
      when 2x 2 phones are connected, the 2nd Core higher it's workload from 1% to 90-95%
      when a client is on hold, the music on hold is very bad. Not even something of a song ..
      we have a very good performing 1Gig network

    QUESTIONS:
    • does anybody have experience with AMD processors for this environment?
      Is the workload per Core normal (90-95%)

    thanks,

    Hans J.
     
  2. nb

    nb Support Team
    Staff Member 3CX Support

    Joined:
    Jun 7, 2007
    Messages:
    2,129
    Likes Received:
    153
    Is this a virtual machine?

    We have never had this problem before. on the power you are mentioning you can make hundreds of sim calls. Now you cannot even barely make 2.

    Does this Spike and go down or remain constant until the call is terminated?
    Something is very wrong with the machine I would say. What other applications you have on this computer?
    Do you have recording on? (edit extensions options)
    Do you have PBX delivers audio? (edit extensions / options)

    quick test you can do
    Try installing 3CX quickly on the I5 client computer - see what happens..
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. willow

    willow Member

    Joined:
    Mar 1, 2011
    Messages:
    471
    Likes Received:
    0
    that cant be normal. I have a few installs on xp pro machines with 10 to 15 calls at a time and the cpu usage never moves. a box like that should be able to handle alot more.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  4. mylove4life

    mylove4life New Member

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    165
    Likes Received:
    0
    I too have almost the extact same setup and never had a problem. I have never used more than 10 calls at once but the server was at less than 3% when doing that...
     
Thread Status:
Not open for further replies.