Need Assistant - Dialing out land and cell lines**SOLVED

Discussion in '3CX Phone System - General' started by Internguy, May 26, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Internguy

    Joined:
    May 23, 2011
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Okay so after playing with 3cx v 10 this week I finally went out and bought a trunk. I picked up an unlimited plan from Callcentric and have got registered with them.

    I want to use my phone system to dial out to celluar phones and landlines but am not sure where to go from here.

    Do I need to set up a gateway (I shouldnt as arent those only for things such as t1 or what not?)?

    The plan I bought should be what I need right?

    Pretty much need any help. Let me know what information you guys need. Thanks!
     
  2. Internguy

    Joined:
    May 23, 2011
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    If you cant tell Im pretty new to this so any and all help would be appreciated.
     
  3. leejor

    leejor Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Messages:
    10,368
    Likes Received:
    228
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    You need to create an (some) outbound rules. First off, decide if you want to have to dial an access digit, such as 9, for outside calls. You also need to know what digits your provider wants to receive. Do you want any sort of restrictions on the digits dialled? Do you want one plan that covers local and domestic long distance? What about international? Special numbers like 911, etc.

    A simple rule (for North America), using 9 as an access would be... Numbers beginning with 91, 12 digits long, remove 1 digit, send out on your providers trunk (that you created in 3CX).

    Of course, this means you dial all calls, local and LD as 91NPANXXXXXX.

    If your area code were 202, you could create a rule like...numbers beginning with 9202, 11 digits long, remove 1 digit and prepend "1". This would send out 1202NXXXXXX, if that is the format your provider wants.
     
  4. Internguy

    Joined:
    May 23, 2011
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    Ive set a basic outbound rule of dialing 9 first, then having my provider (callcentric) strip 1 digit. When ever I call an outside line it goes straight to end call/destiniation not found. What else do I need to look at?

    Thanks!

    EDIT: Ive also only got a voip provider setup. Do I need to set up a gateway rule?
     
  5. davidbenwell

    davidbenwell Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2010
    Messages:
    704
    Likes Received:
    0
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    Ok, seems like you got in a little muddle here with outbound rules

    I think the best way forward is to get a basic rule setup first that works then build in additional rules if required later.
    As you only have the 1 VoIP Provider, 1 outbound rule should be enough to get you started.

    Can you go to the 3CX Console and select Outbound Rules
    Delete all the rules you have here so can start fresh.

    Create a new rule and for the prefix box enter 9
    * Don’t enter any numbers in any of the other boxes *

    See attached image for example
     

    Attached Files:

    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  6. Internguy

    Joined:
    May 23, 2011
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    Ok Ive set up the outbound rule just like you have it. ive been working with callcentric support too and realized I didnt have a did number but I do now. I can know dial to this phone also but still cant dial out.
     
  7. davidbenwell

    davidbenwell Active Member

    Joined:
    Apr 27, 2010
    Messages:
    704
    Likes Received:
    0
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    did you dial 9 before the area code and number
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  8. Internguy

    Joined:
    May 23, 2011
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    I did. Im thinking it maybe a problem with my voip provider so Ill wait too see what their support says. If you have any other ideas feel free to let me know.


    Thanks!
     
  9. Internguy

    Joined:
    May 23, 2011
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    Ok, so a few updates. I can make calls to outbound lines via call centrics clickto dial (which has a moderator that it calls then it calls the other number). When I check the server log this is what I get

    15:29:37.587 [CM503016]: Call(9): Attempt to reach <sip:91838210821@192.168.5.104:5060> failed. Reason: Not Found


    So, two things. One is that the area code on that is not the one I dialed and two is why is it dialing like its trying to connect to another softphone?

    Thanks!
     
  10. Internguy

    Joined:
    May 23, 2011
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    Ok looking for any advice here. I can still get outbound calls via click 2 dial but cannot pick up one of my phones and just dial out. I can also call into the phones and they work fine.

    When you put in the number and dial it immediatly ends the call. Any ideas?
     
  11. Internguy

    Joined:
    May 23, 2011
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    Ok well it was a stupid issue on my part. I had the outbound rule to call management and I thought I had all the numbers under it but I didnt...doh!


    thank you all for your help and time.
     
  12. SY

    SY Well-Known Member
    3CX Support

    Joined:
    Jan 26, 2007
    Messages:
    1,825
    Likes Received:
    2
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    thanks for the update and thanks a lot for your persistance
    Unfortunatelly, the "routing of calls" is the most complex part of configuration, because it relatively easy to overlook trivial mistakes :(

    Regards
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  13. nb

    nb Support Team
    Staff Member 3CX Support

    Joined:
    Jun 7, 2007
    Messages:
    2,097
    Likes Received:
    142
    Re: Need Assistant - Dialing out land and cell lines

    Dave / leejor - thank you for your help

    Internguy - welcome aboard :)
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
Thread Status:
Not open for further replies.