Need some answers for V5

Discussion in '3CX Phone System - General' started by Ralph, Dec 7, 2007.

  1. Ralph

    Ralph Member

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    417
    Likes Received:
    0
    Good morning,

    We have a client that we need to move to VoIP as soon as possible.
    3CX is our preference for this implementation provided a production version of the V5 software is available in time (they are very impatient and want to move fast on this). So naturally I have a couple questions :lol:

    1. When can we realistically expect a production release of V5 3CX?
    2. Is caller ID (name) now working in V5?
    3. We where originally planning on implementing a vpn endpoint at each branch of this particular client for VoIP. I read that V5 has a vpn capability? Can v5 3cx now creat a vpn connection for external phones (polycom, grandstream)?

    BTW I like all the new features and having all the features available in all the commercial versions is very nice.

    Thanks again
     
  2. JamesC

    Joined:
    Dec 5, 2007
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    You may run into problems with those VPN end points. See here for the problems I was having:

    http://www.3cx.com/forums/categories-1/3cx-phone-system-general-1/v5---where-has-external-extension-option-gone-3349/

    More information from Stepan:

    "If PBX host doesn't have direct connection to the network where phone is resided then treats connection as external and uses external addresses."

    As far as I can tell, using a hardphone with the VPN client would involve having a host PC turned on and connected at all times. This may, or may not, be a problem. (I may also have the wrong end of the stick with this).
     
  3. SY

    SY Well-Known Member
    3CX Staff

    Joined:
    Jan 26, 2007
    Messages:
    1,821
    Likes Received:
    1
    ... or PBX host (host PC turned on and connected at all times?) can be involved...
     
  4. Ralph

    Ralph Member

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    417
    Likes Received:
    0
    Good morning

    Good morning,

    I need to make sure I understand this properly.

    Currently with 3CX we are looking at the following configuration:

    SIP Phone ->VPN Endpont->Internet->VPN Router->3CX Server

    How would this change with V5 of 3CX?
    Would I not be able to do this with V5 3CX?

    or would the diagram be more like the following with V5:
    SIP Phone->Internet->3CX Server
    with 3CX providing the VPN/security?

    Thanks again
     
  5. SY

    SY Well-Known Member
    3CX Staff

    Joined:
    Jan 26, 2007
    Messages:
    1,821
    Likes Received:
    1
    Re: Good morning

    Is it possible to have "SIP Phone ->(VPN)->3CX Server" style of connection?

    Thanks
     
  6. Ralph

    Ralph Member

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    417
    Likes Received:
    0
    Good afternoon

    A SIP Phone->VPN->3CX Server type of connection or better put a
    SIP Phone->Secure->3CX Server connection would be possible if both 3CX and the SIP phone were able to use a protocol or software that allowed for encryption of the data stream.

    I take it that this is not currently supported in any version of 3CX?

    If this is the case then will I be able to use the following configuration with V5?
    SIP Phone->VPN Endpoint->Internet->VPN Router->3CX Server.

    We have used the above configuration in our tests with V3 and it worked fine. I am concerned because there appear to be some issues in V5?

    Thanks again
     
  7. Ralph

    Ralph Member

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    417
    Likes Received:
    0
    Good evening

    So does anyone know if there is a release date for the production version of Version 5??
     
  8. 5qg4

    5qg4 Active Member

    Joined:
    Jan 31, 2007
    Messages:
    643
    Likes Received:
    0
    I'm also hit the same issue at V5.
    SIP devices(Gateways, hardphone and softphone) ->VPN Router->Internet->VPN Router->3CX Server.
    Remote branch <---> LAN 2 LAN VPN <----> HQ office 3CX BOX
    The same setting works fine at V3.1. However, one way voice issue found at V5 all version. Up to 3CX Phone System v5.0.3648.0 still not fixed. I never imagine that LAN 2 LAN VPN also get one way voice issue at VoIP. May be my wrong setting cause this issue. Does anyone know how to setup LAN 2 LAN VPN with V5 which can works fine like V3.1?
     
  9. Ralph

    Ralph Member

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    417
    Likes Received:
    0
    Good evening

    It sounds as though they need to put back the ability to manually uncheck or turn off the external extension mode.

    This is a pretty serious issue. Anyone know if there is a fix or work around that would allow the use of VPNs??
     
  10. mbs1

    Joined:
    Mar 7, 2007
    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    hi

    I am running the latest version of V5 ( free ). I have a site 2 site ipsec vpn between 2 sites and using either xlite or pheenet ip phones i am able to have 2 way audio between the sites calling from either end.

    The system was upgraded to ver 5 from 3 and no changes were made to the extensions.The pbx delivers audio is not checked for the extn that is on the remote site.

    rgds

    mbs
     
  11. Ralph

    Ralph Member

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    417
    Likes Received:
    0
    Good morning

    Thanks for the info MBS.

    Just to clarify:

    You currently have the following configuration:

    SIP Phone->VPN Endpoint->Internet->VPN Router->3CX Server

    and it works fine with the new version of 3CX (v5)?

    Thanks again
     
  12. mbs1

    Joined:
    Mar 7, 2007
    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    hi ralph,

    yes i have the configuration you have shown and i have tried this with Xlite, a pheenet ip phone and a linksys spa901 and all three work with audio both ways. i have also tried from a remote end to a provider configure with fwd and that works as well.

    The vpn is a site to site ipsec.

    I am not using sip domain in the configuration, i just set the register ip address to the private ip address of the 3cx pbx

    rgds

    mbs
     
  13. Ralph

    Ralph Member

    Joined:
    Jun 28, 2007
    Messages:
    417
    Likes Received:
    0
    Thanks

    That is excellent news :D

    Since we have to use site to site vpn for security I was a bit worried :shock:

    Thanks again MBS
     
  14. 5qg4

    5qg4 Active Member

    Joined:
    Jan 31, 2007
    Messages:
    643
    Likes Received:
    0
    Hi Ralph,

    After applied "Patch for Version 5.0.3648", all remote SIP device(s) works.

    Thanks for 3CX team quick respond to fixed this issue.
     

Share This Page