NI1 / NI2 issue

Discussion in '3CX Phone System - General' started by alenz, Mar 7, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. alenz

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Hi Everyone,

    Finally resolved an odd issue we've been having with our setup that i wanted to share. (might save someone a few sleepless nights).

    Our current setup is a 24 channel PRI provided by SHAW Communications (we're located in Alberta, Canada).
    3CXV9 (finally upgrading this month).
    Patton 4960

    The issue was that if someone calls from a Telus or Bell Mobility account (they share towers in our area) they would get one ring, followed by complete silence. The phone on our end would still ring though. This only happened with mobility accounts from those two providers - everything else worked as expected (landlines, mobility accounts from other providers, etc). Our workaround was to setup DR's so that our clients didn't think they got hung up on.

    I had provided logs to Patton and they saw no issues with our setup, and after hours of going through the support channels of Shaw, and Telus, and finally dealing with the engineers and experts, we were able to determine it was an issue with the Facility Message look ups on Shaw's end. One of the engineers recommended changing our service from NI2 to NI1.

    Changing the service to NI1 seemed to fix the issue, and doesn't appear to have created any other issues so far!

    Hope this helps someone.

    Alen
     
  2. Ian Joyce

    Joined:
    Oct 9, 2009
    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Thank you , I will pass this along. I do know a partner that seems to be having a similar issue.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. leejor

    leejor Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Messages:
    10,842
    Likes Received:
    299
    When the provider builds the PRI in their switch, they should be able to specify NI1 or NI2, based on your service requirements/request.

    I was under the impression that most new installs has moved on to NI2.
     
  4. alenz

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Our Provider had originally setup the PRI as NI2 - and our gateway (the Patton 4960 is NI2 with NI1 backwards compatibility.)

    For whatever reason, there was a communication issue on our providers end with some mobile providers.

    Switching our service to NI1 resolved the issue.
     
Thread Status:
Not open for further replies.