Dismiss Notice
We would like to remind you that we’re updating our login process for all 3CX forums whereby you will be able to login with the same credentials you use for the Partner or Customer Portal. Click here to read more.

No ringback / audio on outgoing calls until answer

Discussion in '3CX Phone System - General' started by stuart.rendall, Nov 2, 2010.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. stuart.rendall

    Joined:
    May 26, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    We have been using 3CX with softphones on our LAN with a Patton 4638 connected to two BT ISDN lines for some time now, and I regularly get the following complaint:

    'As often as not, when dialling a number, I get 1 double ring, then silence. This leads you into a false sense that the call has failed. Yet, if you hang on, someone will eventually answer it! But it is extremely disconcerting to have to sit through all that silence not sure if the call is ringing, or not!'

    'Its getting really tiresome, as you have no idea whats happening. Is it no answer? Is it the wrong number and its not actually ringing?'

    Many upgrades later, I am still receiving similar complaints.
    The complaints seem to have no pattern and I have been unable to reproduce the problem.

    Can anyone offer any suggestions?
    Is it the softphone, the PBX, the gateway or something else?

    I realise similar topic have been discussed a number of times but there appears to be no definative solution:
    http://www.3cx.com/forums/no-ringback-tone-dialling-external-numbers-13513.html
    http://www.3cx.com/forums/no-audio-until-call-answered-outbound-calls-14823.html#p86771
     
  2. RichardCrabb1

    RichardCrabb1 New Member

    Joined:
    Mar 7, 2009
    Messages:
    196
    Likes Received:
    0
    It may be worth checking that the softphones are configured with the option "suppress early media" enabled. The soft phone might be generating ring tone at the wrong time, leading to this problem. If it is not that, you need to understand the behaviour of different types of phones (or do you only have softphones?).

    I hope that this may be of some help
    Richard Crabb
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. stuart.rendall

    Joined:
    May 26, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    We only use softphones, and the 'suppress early media' option appears to have no effect.
     
  4. RichardCrabb1

    RichardCrabb1 New Member

    Joined:
    Mar 7, 2009
    Messages:
    196
    Likes Received:
    0
    I think that you need to be ready to obtain logs when this problem happens. The 3CX keeps logs in a file, and what you can do is to use the backup/restore utitility to zip them to a file. As long as the date and time are known with the call details it should be possible to analyse the log to see what happened.

    Also, it may be worth trying a few different types of phone - soft and hard. I have not heard of this problem with Patton gateways before, and this looks like it needs some careful investigation.

    Richard Crabb
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
Thread Status:
Not open for further replies.