Dismiss Notice
We would like to remind you that we’re updating our login process for all 3CX forums whereby you will be able to login with the same credentials you use for the Partner or Customer Portal. Click here to read more.

The basics

Discussion in '3CX Phone System - General' started by hitchins, Dec 28, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. hitchins

    Joined:
    Jul 26, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Right, I've installed 3CX in a new environment. All SIP providers are registered and all internal soft/hard phones work. I can make incoming & outgoing calls no problem.

    I can't however get external soft phones to work. I can see from the debug log it says it's connected, then ended by the server.

    Do I have to open & forward 9000 > 9049 to get this working? I thought the 3CX Tunnel would negate the need for this.

    Also, apart from the Event and System logs, is there a real time log I can see each connection coming in as?

    All help gratefully received!
     
  2. leejor

    leejor Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Messages:
    11,129
    Likes Received:
    330
    I have to assume that you are running the tunnel option on the remote 3CX phones, if so then only port 5090 is used. What does the 3CX log show for a call attempt?
     
  3. hitchins

    Joined:
    Jul 26, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Hi there, thanks for the help.

    This is what I see on the 3CX Soft phone debug view. Using an online port scanner I can see that 5060 and 5090 show as open.

    EDIT: Is there a Tunnel log server side I can view?

    Tunnel is attempting to connect remote tunnel 123456 [xxx.xxx.xxx.xxx:5090]
    Tunnel connection established
    Tunnel has been disconnected by remote end
    Tunnel is attempting to connect remote tunnel 123456 [xxx.xxx.xxx.xxx:5090]
    Tunnel send from phone to PBX: REGISTER
    Tunnel connection established
    Tunnel send from phone to PBX: REGISTER
    Tunnel has been disconnected by remote end
    Tunnel is attempting to connect remote tunnel 123456 [xxx.xxx.xxx.xxx:5090]
    Tunnel connection established
    Tunnel send from phone to PBX: REGISTER
    Tunnel has been disconnected by remote end
    Tunnel is attempting to connect remote tunnel 123456 [xxx.xxx.xxx.xxx:5090]
    Tunnel connection established
    Tunnel has been disconnected by remote end
    Tunnel is attempting to connect remote tunnel 123456 [xxx.xxx.xxx.xxx:5090]
    Tunnel connection established
    Tunnel send from phone to PBX: REGISTER
    Tunnel send from phone to PBX: REGISTER
    Tunnel has been disconnected by remote end
    Tunnel is attempting to connect remote tunnel 123456 [xxx.xxx.xxx.xxx:5090]
    Tunnel connection established
    Tunnel send from phone to PBX: REGISTER
    Tunnel has been disconnected by remote end
    Tunnel is attempting to connect remote tunnel 123456 [xxx.xxx.xxx.xxx:5090]
    Tunnel connection established
    Tunnel send from phone to PBX: REGISTER
    Tunnel has been disconnected by remote end
    Tunnel is attempting to connect remote tunnel 123456 [xxx.xxx.xxx.xxx:5090]
    Tunnel connection established
    Tunnel send from phone to PBX: REGISTER
    Tunnel has been disconnected by remote end
    Tunnel is attempting to connect remote tunnel 123456 [xxx.xxx.xxx.xxx:5090]
    Tunnel connection established
    Tunnel has been disconnected by remote end
    ************ debug paused ***********************
     
  4. leejor

    leejor Well-Known Member

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Messages:
    11,129
    Likes Received:
    330
    There is a log in the 3CX PBX, that is the one you should be looking at as it may give a clue as to why the registration attempt is being dropped. If there is nothing in there, then the requests are not getting past your router.

    I assume that you set up the Tunnel password.
     
  5. hitchins

    Joined:
    Jul 26, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Is that the Server Activity Log in 3CX admin, above the Server Event Log? Or do I need to be looking somewhere else?
     
  6. hitchins

    Joined:
    Jul 26, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    OK, feel rather stupid, but I got there thats the main thing.

    I noticed the "Disalow use of extension outside the LAN".

    Putting the logging mode to verbose enabled me to see that WAN requests were blocked, quick google and a thread on here put me in the right direction.

    Many thanks for you help lee
     
  7. eagle2

    eagle2 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    1,085
    Likes Received:
    11
    For registering external extensions via 3CX tunnel you DON'T need to enable outside of LAN registrations in extension settings (as well as if you are using VPN / VLAN). In your case this most probably means you are not configuring correctly remote extensions / tunnel.

    Regards
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
Thread Status:
Not open for further replies.