trunk and vlan

Discussion in '3CX Phone System - General' started by nicolas1209, Jul 19, 2017.

Tags:
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. nicolas1209

    Joined:
    Jul 19, 2017
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    hello,

    i've 2 vlan in my office, vlan10 for the data and vlan60 for VOIP.

    the 3cx pbx is located in vlan60 with IP 192.168.1.2

    so to connect the phone on the switch, i've configure the interface switch with the both vlan in trunk.

    the wan interface is configure in vlan 60 and the 3cx see him. I add the phone to the internal extension., the phone restart.

    my problem is: the yealink loose his interfaces configuration and get an IP in the vlan10 !

    how can i solve this point ?

    Best regards
     
  2. sip.bg

    sip.bg Active Member

    Joined:
    Nov 7, 2016
    Messages:
    704
    Likes Received:
    219
    You may need to modify provisioning template in the VLAN part.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. neville

    neville New Member

    Joined:
    Apr 23, 2012
    Messages:
    209
    Likes Received:
    34
    This is based on the phones that use the yealinkT4x templates but is similar to all the yealinks.

    Go to /Setttings/Templates
    Select your template from the dropdown
    Hit the Copy button and name the template i.e. yealinkT4x_Vlan60
    Edit the template (You cannot do this from the console, you need to use notepad+ or similar for windows or winscp or similar for Linux)
    Change the following lines:

    network.vlan.internet_port_enable = 0
    network.vlan.internet_port_vid =

    to

    network.vlan.internet_port_enable = 1
    network.vlan.internet_port_vid = 60

    Remove the phone and add it back in using the new template name.

    Hold the OK button on the phone for 10 seconds to factory reset.

    The phone will boot on the normal vlan, download the configuration info, and then reboot again with the new vlan.

    Go into the phone and enter the provisioning link in settings/auto provision/server URL

    reboot the phone

    Let me know if this is not clear or you have other questions about the process.
     
  4. nicolas1209

    Joined:
    Jul 19, 2017
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    yep !

    thx for this ! i searched where configure the template since few hours now !

    i try i and give you a feed back !
     
  5. neville

    neville New Member

    Joined:
    Apr 23, 2012
    Messages:
    209
    Likes Received:
    34
    Under Linux you can find them at

    /var/lib/3cxpbx/Instance1/Data/Http/Interface/provisioning/"provisioning folder name"/CustomTemplates/phones
     
Thread Status:
Not open for further replies.