TryLearn More

Use SIP trunks, WebRTC & Apps

Slash your Phone Bill by 80%

Membuat perubahan daripada PCTN ke saluran SIP: Penyaluran SIP diterangkan

PSTN lama yang dipercayai bakal berakhir. Menjadi talian Analog, ISDN BRI, E1 atau t1, telefoni beralih daripada PSTN kepada saluran SIP yang jauh lebih moden dan fleksibel.

Pembekal Syarikat Telekomunikasi besar dalam fasa pantas untuk mengeluarkan kefungsian PSTN lama dan memujuk dan memaksa pelanggan untuk beralih daripada telefoni mereka kepada IP. Dan naik taraf saluran SIP dan sistem telefon dalam masa akan datang yang terdekat sudah tidak dapat dielak.

Verizon telah berhenti menawarkan perkhidmatan ISDN asas kepada pelanggan. Di UK, talian ISDN menurun kepada 3.3 juta talian, daripada 4.7 juta talian pada tahun 2007 dan trend ini semakin pantas. Sebelum 2017, syarikat telekomunikasi utama seperti BT, German Telecom tidak akan lagi menawarkan talian ISDN.

Akibatnya, penyaluran Protokol Pengawalan Sesi (SIP) meningkat 50 peratus pada tahun 2013 berbanding tahun sebelumnya, dipacu terutamanya oleh Amerika Utara. Tetapi, peralihan ke saluran SIP sangat bermanfaat untuk syarikat. Panduan ini menjelaskan maksud saluran SIP, kelebihannya dan bagaimana anda boleh memulakan langkah.

Apakah itu saluran SIP?

Pada dasarnya, saluran SIP ialah saluran talian telefon yang dihantar melalui IP menggunakan protokol SIP. Menggunakan protokol standard ini, pembekal perkhidmatan telekomunikasi (VoIP) menyambung satu atau banyak saluran ke PBX pelanggan. Nombor telefon dan DID dihubungkan ke saluran SIP. Dalam kebanyakan kes, nombor boleh dialihkan ke saluran SIP.

Manfaat penyaluran SIP

Tetapi, perpisahan kami dengan PSTN akan membawa lebih banyak manfaat kepada syarikat. saluran SIP akan memberikan:

 • Sewaan Talian & DID bulanan yang lebih rendah – Yuran bulanan yang mempunyai nombor talian dipasang pada pejabat anda jatuh secara ketara dengan saluran SIP. Kos DID yang serupa banyak berkurangan
 • Caj panggilan lebih rendah – terdapat banyak pembekal saluran SIP dan persaingan telah menurunkan caj panggilan dengan ketara. Sesetengah saluran SIP juga disertakan dengan panggilan tanpa had
 • Khidmat pelanggan yang lebih baik – Sediakan khidmat pelanggan yang lebih baik dengan menambah lebih banyak nombor geografi & nombor antarabangsa. Hanya dengan menambah nombor ke saluran SIP anda dan menamatkannya pada PBX IP anda, anda boleh memberikan lebih banyak pilihan kepada pelanggan untuk mendail, pada kos yang ketara lebih rendah. Kurangkan sekatan untuk menghubungi anda tingkatkan jualan
 • Alihkan pejabat dan kekalkan nombor yang sama. saluran SIP tidak terikat pada lokasi, jadi ia mudah untuk memindahkan pejabat tanpa perlu mengubah kedudukan anda atau memaklumkan kepada pelanggan anda. Tidak perlu kelam-kabut dan bayar kepada syarikat telekomunikasi untuk mengubah hala panggilan telefon.
 • Kekalkan kesinambungan perniagaan yang lebih baik – sebagai contoh, jika pejabat ditempatkan semula buat sementara dalam saluran SIP kecemasan menjadikan proses lebih cepat dan mudah
 • Singkirkan Gerbang VoIP – saluran SIP akan menyingkirkan keperluan untuk membeli dan mengurus Gerbang VoIP. Semua panggilan telefon datang melalui IP. Tiada penukaran tambahan yang kerap bermaksud kualiti juga lebih baik
 • Laverajkan PBX IP moden – Penyelesaian PBX IP Moden / Komunikasi Seragam akan meningkatkan produktiviti pelanggan, mobiliti dan merangsang jualan. Menyambung PBX IP ke saluran SIP jauh lebih mudah berbanding melalui PSTN.
 • Kefleksibelan – ia mudah untuk menambah saluran ke saluran SIP untuk menangani panggilan yang bertambah. Panggilan telefon mudah akan membolehkan anda menambah saluran dan ini sering boleh dilakukan dengan serta-merta. Bandingkan itu untuk mendapatkan talian tambahan dipasang dan kemudian, perlu menaik taraf PBX lama anda untuk mengendalikan lebih banyak talian!
 • Bilangan saluran yang betul – Dengan saluran SIP, anda boleh memilih nombor saluran betul yang anda perlukan dengan mudah, iaitu dengan ISDN/T1, anda sering perlu memilih untuk menambah sama ada 15 atau 30 talian. Ini lazimnya bermaksud anda akhirnya mempunyai kapasiti tambahan yang mahal.

Memilih pembekal saluran SIP yang betul

Langkah seterusnya ialah memilih pembekal saluran SIP yang akan membekalkan saluran SIP yang diperlukan. Beberapa faktor perlu difikirkan untuk membuat keputusan ini:

 • Keselamatan – Apabila saluran SIP didedahkan pada Internet, ia sangat penting bahawa saluran SIP mempunyai rangkaian yang selamat dan mempunyai sistem anti penipuan yang tersedia. Sistem anti penipuan mesti mengawasi sistem dan menyediakan perlindungan terhadap penipuan panggilan.
 • Rangkaian sendiri – Adakah pembekal saluran SIP menjalankan rangkaiannya sendiri atau ia perkhidmatan yang dijenamakan semula? Terdapat beberapa pembekal di luar sana yang menjual semula saluran SIP daripada pembekal lain. Pilih pembekal yang mengawal perkhidmatan & rangkaian mereka.
 • Kos Kompetitif – Kos yang jauh berbeza antara perkhidmatan. Sesetengah vendor akan menjual saluran SIP dengan terlampau mahal. Cari kadar yang kompetitif, tetapi pastikan bahawa anda mendapat perniagaan untuk perkhidmatan saluran SIP yang berkualiti. Sebagai contoh, pembekal telekom akan memberikan kualiti yang lebih murah untuk kedai panggilan internet. Peka dengan kos tetapi jangkakan untuk membayar lebih sedikit untuk perkhidmatan kelas perniagaan.
 • Nombor Peralihan – Bolehkah pembekal mengalihkan nombor telefon anda? Pastikan anda memilih pembekal yang boleh mengalihkan semua nombor yang sedia ada – tidak semua pembekal dapat melakukan ini untuk semua rantau.

Menaik taraf ketersambungan internet

Sebaik sahaja anda telah memilih pembekal saluran SIP anda, pertimbangkan garis internet khusus untuk saluran SIP. Kebanyakan tembok api dapat mengendalikan sambungan berbilang WAN, dan mempertimbangkan kos rendah untuk satu talian internet di kebanyakan tempat, sambungan VoIP yang berasingan akan menjadi cara yang paling boleh dipercayai untuk memastikan kualiti panggilan VoIP anda. Walau bagaimanapun, sesetengah pembekal saluran SIP mengkhususkan perkhidmatan mereka dengan talian internet.

Ini membolehkan trafik suara anda berasingan daripada trafik data anda. Banyak bergantung pada kos dan infrastruktur rangkaian anda. Semak bahawa tembok api anda adalah yang terkini dan ia akan mampu mengendalikan trafik VoIP dengan betul.

Menaik taraf PBX kepada PBX IP

Kemungkinan talian PSTN lama dipercayai disambungkan ke peranti lama yang dipercayai, PBX. Peranti ini tidak fleksibel, sukar untuk diuruskan dan selalunya mahal. Secara teknikalnya ia mungkin untuk membeli gerbang yang membolehkan PBX lama untuk bercakap dengan saluran SIP. Walau bagaimanapun, kini adalah masa untuk menaik taraf ke PBX IP moden dan memanfaatkan fleksibiliti dan ciri-ciri moden yang boleh dibawa oleh telefoni IP. Terdapat banyak sebab yang mungkin boleh dikaitkan merangkumi penjimatan kos, pada peningkatan hak produktiviti untuk meningkatkan jualan. Lebih banyak mengenainya di sini. Sebaik sahaja keputusan dibuat, anda perlu memutuskan jenis PBX IP. Pilihan anda akan dihoskan, berasaskan perkakas atau perisian.

KETAHUI KEBAIKAN PBX BERASASKAN PERISIAN

Kertas putih ini menerangkan manfaat mempunyai sistem telefon berasaskan perisian. Mengapa ia masuk akal untuk beralih daripada penyelesaian proprietari seperti Nortel, Mitel, Avaya, Alcatel dan Siemens, dan daripada perkakasan berasaskan penyelesaian berdasarkan pengedaran boleh ubah Linux yang cuba untuk menyembunyikan kerumitan, terus pada penyelesaian berdasarkan perisian SEBENAR, bergerak pantas pada arus perdana, sistem pengendalian yang disokong secara komersial.

MUAT TURUN KERTAS PUTIH

Free for up to 1 year! Select preferred deployment:

On-Premise

for Linux on a $200 appliance or as a VM

Get the ISO

On-Premise

for Windows as a VM

Download the setup file

On the cloud

In your Google, Amazon, Azure account

Take the PBX Express