TryLearn More

Use SIP trunks, WebRTC & Apps

Slash your Phone Bill by 80%

Definisi VOIP

  • VoIP – Suara melalui Protokol Internet (juga dipanggil Telefoni IP, Telefoni internet, dan Telefon Digital) – adalah penyaluran suara perbualan melalui Internet atau mana-mana rangkaian berasaskan IP lain.
  • SIP – Protokol Pengawalan Sesi – adalah protokol yang dibangunkan oleh IETF MMUSIC Working Group dan adalah standard yang dicadangkan bagi memulakan, mengubahsuai, dan menamatkan sesi pengguna interaktif yang melibatkan unsur multimedia seperti video, suara, permesejan segera, permainan dalam talian dan realiti maya.
  • PSTN – rangkaian telefon pensuisan awam – adalah tumpuan rangkaian telefon bersuis litar umum dunia, dalam banyak cara ia sama seperti Internet sebagai rangkaian suis paket berasaskanIP awam dunia.
  • ISDN – Rangkaian Digital Perkhidmatan Bersepadu – adalah sejenis sistem rangkaian telefon bersuis litaryang direka untuk membolehkan transmisi suara digital (bertentangan dengan analog) transmisi suara dan data melalui wayar telefon kuprum biasa, menghasilkan kualiti yang lebih baik, pada kadar yang lebih pantas, kemudian disediakan dengan sistem analog.
  • PBX – Private Branch eXchange (juga dipanggil Private Business eXchange) – adalah pertukaran telefon yang dimiliki oleh syarikat persendirian, bertentangan dengan yang dimiliki oleh pembawa bersama atau syarikat telefon.
  • IVR – Dalam telefoni, Respons Suara Interaktif – adalah sistem berkomputer yang membolehkan seseorang, kebiasaannya pemanggil telefon, untuk memilih opsyen daripada menu suara dan jika tidak berantara muka dengan sistem komputer.
  • DID – Dail Masuk Langsung (juga dipanggil DDI di Eropah) adalah ciri yang ditawarkan oleh syarikat telefon untuk digunakan dengan sistem PBX pelanggan mereka, dan syarikat telefon ini (telco) memperuntukkan satu julat nombor yang dikaitkan dengan PBX pelanggan mereka.
  • RFC – Permintaan untuk Komen (Permintaan untuk Komen majmuk tetapi RFCs) adalah salah satu siri dokumen maklumat Internet bernombor dan standard dan diikuti secara meluas oleh kedua-dua perisian komersial dan freeware dalam komuniti Internet dan Unix .

Free for up to 1 year! Select preferred deployment:

On-Premise

for Linux on a $200 appliance or as a VM

Get the ISO

On-Premise

for Windows as a VM

Download the setup file

On the cloud

In your Google, Amazon, Azure account

Take the PBX Express