Definisi VOIP
Take the PBX Express
Your PBX, Your Cloud, ready in minutes
Zero Admin
With the new Dashboard
Bulletproof Security
With SSL certs and NGINX
Install on $200 Appliance
Intel MiniPC architecture
New, Intuitive Windows Client
More themes, more UC
More CRM Integrations
Scripting Interface to add your own
Improved Integrated Web Conferencing
iOS and Android apps included
Run On-Premise or in the Cloud
Google, OVH, Windows & Linux

Definisi VOIP

  • VoIP – Suara melalui Protokol Internet (juga dipanggil Telefoni IP, Telefoni internet, dan Telefon Digital) – adalah penyaluran suara perbualan melalui Internet atau mana-mana rangkaian berasaskan IP lain.
  • SIP – Protokol Pengawalan Sesi – adalah protokol yang dibangunkan oleh IETF MMUSIC Working Group dan adalah standard yang dicadangkan bagi memulakan, mengubahsuai, dan menamatkan sesi pengguna interaktif yang melibatkan unsur multimedia seperti video, suara, permesejan segera, permainan dalam talian dan realiti maya.
  • PSTN – rangkaian telefon pensuisan awam – adalah tumpuan rangkaian telefon bersuis litar umum dunia, dalam banyak cara ia sama seperti Internet sebagai rangkaian suis paket berasaskanIP awam dunia.
  • ISDN – Rangkaian Digital Perkhidmatan Bersepadu – adalah sejenis sistem rangkaian telefon bersuis litaryang direka untuk membolehkan transmisi suara digital (bertentangan dengan analog) transmisi suara dan data melalui wayar telefon kuprum biasa, menghasilkan kualiti yang lebih baik, pada kadar yang lebih pantas, kemudian disediakan dengan sistem analog.
  • PBX – Private Branch eXchange (juga dipanggil Private Business eXchange) – adalah pertukaran telefon yang dimiliki oleh syarikat persendirian, bertentangan dengan yang dimiliki oleh pembawa bersama atau syarikat telefon.
  • IVR – Dalam telefoni, Respons Suara Interaktif – adalah sistem berkomputer yang membolehkan seseorang, kebiasaannya pemanggil telefon, untuk memilih opsyen daripada menu suara dan jika tidak berantara muka dengan sistem komputer.
  • DID – Dail Masuk Langsung (juga dipanggil DDI di Eropah) adalah ciri yang ditawarkan oleh syarikat telefon untuk digunakan dengan sistem PBX pelanggan mereka, dan syarikat telefon ini (telco) memperuntukkan satu julat nombor yang dikaitkan dengan PBX pelanggan mereka.
  • RFC – Permintaan untuk Komen (Permintaan untuk Komen majmuk tetapi RFCs) adalah salah satu siri dokumen maklumat Internet bernombor dan standard dan diikuti secara meluas oleh kedua-dua perisian komersial dan freeware dalam komuniti Internet dan Unix .
<