3CX – en beskrivning av SIP-trunking
Take the PBX Express
Your PBX, Your Cloud, ready in minutes
Zero Admin
With the new Dashboard
Bulletproof Security
With SSL certs and NGINX
Install on $200 Appliance
Intel MiniPC architecture
New, Intuitive Windows Client
More themes, more UC
More CRM Integrations
Scripting Interface to add your own
Improved Integrated Web Conferencing
iOS and Android apps included
Run On-Premise or in the Cloud
Google, OVH, Windows & Linux

Övergå från PTN till SIP-trunk: Förklaring av SIP-trunking

Den gamla, goda PTN-lösningen har gjort sitt. Oavsett om telefonin är analog, ISDN BRI, E1- eller med t1-linjer övergår den från PTN till mycket modernare och flexiblare SIP-trunkar.

De stora telekomleverantörerna fasar snabbt ut den gamla PTN-funktionen och uppmuntrar och driver kunderna att övergå från telefoni till IP. Därför är det oundvikligt att inom en nära framtid uppgradera sitt SIP-trunk- och telefonsystem.

Verizon har slutat erbjuda kunderna ISDN-grundtjänster. I Storbritannien har ISDN-linjer minskat till 3,3 miljoner linjer från 4,7 miljoner linjer 2007 och trenden ser ut att accelerera. 2017 kommer stora telekomaktörer, t.ex. BT och German Telecom inte längre att erbjuda ISDN-linjer.

Som ett resultat av Session Initiation Protocol (SIP) ökade trunkingen med 50 procent 2013 jämfört med föregående år, primärt drivet av Nordamerika. Men att övergå till en SIP-trunk är mycket fördelaktig för ett företag. I den här guiden beskrivs vad SIP-trunkar är, vilka deras fördelar är och hur du kan göra förflyttningen.

Vad är SIP-trunkar?

I grunden är SIP-trunkar telefonlinjetrunkar som levereras via IP med SIP-protokoll. Genom att använda det här standardprotokollet ansluter telekomtjänsteleverantörer (VoIP) en eller flera kanaler till kundens PBX. Telefonnummer och DID länkas till SIP-trunken. I många fall kan numren porteras till SIP-trunken.

Fördelar med SIP-trunking

Att ta farväl av PTN ger företagen många fördelar. SIP-trunkar levererar:

 • Lägre månadsvis linje- och DID-hyra – månadsavgiften för att ha ett antal linjer installerade på kontoret sjunker avsevärt med SIP-trunkar. Liknande DID:er till en mycket lägre kostnad
 • Lägre samtalskostnader – det finns många SIP-trunkleverantörer och konkurrensen har pressat samtalskostnaderna avsevärt. Vissa SIP-trunkar levereras t.o.m. med obegränsade samtal
 • Bättre kundtjänst – erbjud bättre kundtjänst genom att lägga till fler geografiska och internationella nummer. Bara genom att lägga till nummer till din SIP-trunk och avsluta dem på din IP PBX kan du ge kunderna fler alternativ att ringa in till en betydligt lägre kostnad. Minska hindren för att kontakta dig och öka försäljningen.
 • Flytta kontoret och behåll samma nummer. SIP-trunkar är inte platsbundna, så det är enkelt att byta geografisk placering utan att behöva ändra brevpapper eller informera dina kunder. Inga avgifter vid vidarebefordran av samtal.
 • Håll en bättre företagskontinuitet – t.ex. om ett kontor tillfälligt byter geografisk placering vid en nödsituation. SIP-trunking gör processen enklare och snabbare.
 • Ta bort VoIP-gatewayer – SIP-trunkar tar bort behovet att köpa och hantera VoIP-gatewayer. Alla telefonsamtal kommer in via IP. Ingen extra konvertering innebär ofta bättre kvalitet
 • Använd hävstångseffekten hos en modern IP PBX – moderna IP PBX/UC-lösningar ger kunderna ökad produktivitet, mobilitet och ökar försäljningen. Att ansluta en IP PBX till SIP-trunkar är mycket enklare än via PTN.
 • Flexibilitet – det är enkelt att lägga till kanaler till din SIP-trunk för att klara ökade samtalsmängder. Ett enkelt telefonsamtal är det enda som krävs för att du ska kunna lägga till kanaler och ofta kan detta göras direkt. Jämför detta med att få ytterligare linjer installerade och sedan behöva uppgradera din gamla PBX för att hantera fler linjer!
 • Rätt antal kanaler – med SIP-trunkar kan du enkelt välja rätt antal kanaler, medan du med ISDN/T1 ofta måste lägga till antingen 15 eller 30 linjer. Det innebär vanligtvis att man sitter med dyr extra kapacitet.

Välja rätt SIP-trunkleverantör

Nästa steg är att välja en SIP-trunkleverantör som erbjuder de nödvändiga SIP-trunkarna. Några faktorer spelar roll när du fattar det här beslutet:

 • Säkerheten – eftersom SIP-trunkar exponeras för Internet är det mycket viktigt att de har ett säkert nätverk och bedrägeriskydd installerat. Bedrägeriskyddssystemet måste övervaka systemet och ge skydd mot bedrägerisamtal.
 • Eget nätverk – kör SIP-trunkleverantören sitt eget nätverk eller är det en ommärkt tjänst? Det finns många leverantörer som säljer SIP-trunkar från andra leverantörer. Välj en leverantör som har kontroll över sin service och sitt nätverk.
 • Konkurrenskraftig kostnad – kostnaderna varierar kraftigt mellan olika tjänster. Vissa leverantörer överdebiterar för SIP-trunkar. Sök efter konkurrenskraftiga avgifter, men se till att du får affärskvalitet i SIP-trunktjänsten. Exempelvis erbjuder telekomleverantörer billigare kvalitet för Internetsamtalsbutiker. Var prismedveten, men räkna med att betala mer för service i affärsklass.
 • Nummerportering – kan leverantören portera dina telefonnummer? Se till att välja en leverantör som kan portera alla befintliga nummer – det är inte alla leverantörer som kan göra det i alla regioner.

Uppgradera Internetanslutningen

När du har valt din SIP-trunkleverantör ska du överväga att använda en specifik Internetlinje för SIP-trunken. De flesta brandväggar kan hantera flera WAN-anslutningar och med tanke på den låga kostnaden för en Internetledning på de flesta platser är en separat VoIP-anslutning det mest tillförlitliga sättet att säkerställa hög kvalitet i dina VoIP-samtal. Vissa SIP-trunkleverantörer integrerar redan sina tjänster med en specifik Internetlinje.

Detta håller rösttrafiken avskild från datatrafiken. Mycket beror på kostnaden och din nätverksinfrastruktur. Kontrollera att brandväggen är uppdaterad och kan hantera VoIP-trafiken korrekt.

Uppgradera PBX till en IP PBX

Det finns en risk att de gamla PTN-linjerna är anslutna till en annan gammal enhet, PBX. Den här enheten är oflexibel, svår att hantera och ofta dyr. Rent tekniskt går det att köpa en gateway som tillåter den gamla PBX:en att kommunicera med SIP-trunkar. Nu är det dock dags att uppgradera till en modern IP PBX och leverera den flexibiliteten och de moderna funktionerna som IP-telefoni kan ge. Det finns många skäl: från kostnadsbesparingar, till produktivitetsökningar och ökad försäljning. Mer om det här. När beslutet har fattats behöver du bestämma vilken typ av IP PBX det ska vara. Dina val är värdstyrd, enhets- eller mjukvarubaserad.

UPPTÄCK FÖRDELARNA MED MJUKVARUBASERAD PBX

Den här rapporten beskriver fördelarna med att ha ett mjukvarubaserat telefonsystem. Varför det är förnuftigt att röra sig bort från egendomslösningar som Nortel, Mitel, Avaya, Alcatel och Siemens, och från enhetsbaserade lösningar baserade på kunddistribution av Linux som försöker dölja den underliggande komplexiteten och istället gå direkt till en ÄKTA mjukvarubaserad lösning som drivs med ett kommersiellt operativsystem.

HÄMTA RAPPORT

<