Slider 2TryLearn MoreSlash your Phone bills - Slider Image

Use SIP trunks, WebRTC & Apps

Slash your Phone Bill by 80%

Ce înseamnă termeni FXS şi FXO?

FXS şi FXO sunt denumirile porturilor folosite de către liniile telefonice analogice (cunoscute şi ca POTS – Sistem clasic de telefonie).

FXS – Interfaţa Foreign eXchange Subscriber este portul care livrează de fapt linia analogică la utilizator. În alte cuvinte este „ştecherul conectat la zid” care livrează tonul de apelare, alimentarea bateriei şi impulsul sunetului.

FXO – Interfaţa Foreign eXchange Office este portul care primeşte linia analogică. Este ştecherul de pe telefon sau aparatul fax sau ştecherul(e) de pe sistemul dumneavoastră de telefonie analogică. Livrează o indicaţie de conectare/deconectare (închidere de buclă). Datorită faptului că portul FXO este conectat la un aparat, ca un fax sau un telefon, aparatul este deseori numit „aparat FXO”.

FXO şi FXS sunt întotdeauna în pereche, de exemplu, ca o priză mascul/femelă.
Fără un PBX, un telefon este conectat direct la portul FXS furnizat de către compania de telefonie.

fxs-fxo-no-pbx

Fără un FXS / FXO PBX

Daca aveţi un PBX, atunci puteţi să conectaţi liniile furnizate de către compania de telefonie la PBX şi mai apoi telefoanele la PBX. Deci, PBX-ul trebuie să aibă şi porturile FXO (pentru a se conecta la porturile FXS furnizate de către compania de telefonie) şi FXS (pentru a conecta telefonul sau aparatul fax).

fxs-fxo-pbx

Cu un FXS / FXO PBX

FXS & FXO & VOIP

Veţi întâlni termenii FXS şi FXO când veţi hotărî să cumpăraţi un echipament care să vă permită să conectaţi liniile de telefonie analogică la un sistem de telefonie VOIP sau PBX tradiţional la un furnizor de servicii VOIP sau unul la celălalt prin internet.
Un portal FXO
Pentru a conecta liniile telefonice analogice la un IP PBX aveţi nevoie de un portal FXO. Aceasta va permite sa conectaţi porturile FXS la portul FXO a portalului, care după aceea va traduce linia telefonica intr-un apel VOIP.

fxo-gateway

Un portal FXS

Un portal FXS este folosit pentru a conecta una sau mai multe linii ale unui PBX tradiţional la un sistem sau un furnizor de telefonie VOIP. Aveţi nevoie de un portal FXS pentru că vreţi să vă conectaţi la porturi FXO (care normal sunt conectate la compania telefonică) la internet sau un sistem VOIP.

fxs-gateway

Un adaptor FXS cunoscut şi ca adaptor ATA

Un adaptor FXS este folosit pentru a conecta un telefon analogic sau un aparat fax la un sistem de telefonie VOIP sau la un furnizor de VOIP. Aveţi nevoie de aşa ceva pentru că aveţi nevoie să conectaţi portul FXO de pe telefon/aparat fax la adaptor.

fxs-adapter

Conectarea

Procedurile FXS/ FXO – cum funcţionează tehnic

Dacă sunteţi interesaţi în a cunoaşte în detalii mai tehnice cum funcţionează un port FXS/FXO aici este secvenţa exactă:
Când doriţi să efectuaţi un apel:

  1. Ridicaţi telefonul (aparatul FXO). Portul FXS detectează că aţi ridicat receptorul.
  2. Formaţi numărul telefonic care este trimis sub formă de cifre cu Dublă Tonalitate pe Frecvenţă Multiplă (DTMF) la port FXS.

Apeluri de intrare:

  1. Portul FXS primeşte un apel, iar mai apoi trimite un impuls sonor la aparatul FXO conectat.
  2. Telefonul sună.
  3. Imediat cum ridicaţi telefonul puteţi să răspundeţi la apel.

Terminarea apelului – în mod normal portul FXS se bazează pe oricare din aparatele conectate FXO pentru a închide apelul.
Notă: Linia telefonica analogică trimite aproximativ 50 volţi de curent DC la portul FXS. Din acest motiv aveţi un „şoc” uşor când atingeţi o linie telefonică conectată. Acest lucru permite efectuarea apelurilor în cazul unei căderi de curent.

Free for up to 1 year! Select preferred deployment:

On-Premise

for Linux on a $200 appliance or as a VM

Get the ISO

On-Premise

for Windows as a VM

Download the setup file

On the cloud

In your Google, Amazon, Azure account

Take the PBX Express