Slider 2TryLearn MoreSlash your Phone bills - Slider Image

Use SIP trunks, WebRTC & Apps

Slash your Phone Bill by 80%

Definisi VoIP

VoIP ialah akronim untuk Protokol Suara Melalui Internet, yang dengan sendirinya bermaksud suara melalui internet. VoIP ialah teknologi yang menyampaikan komunikasi suara dan sesi multimedia (seperti video) melalui rangkaian Protokol Internet (IP).

Penyedia perkhidmatan VoIP asal menawarkan penyelesaian yang mencerminkan seni bina rangkaian telefon warisan sementara penyedia generasi kedua dan ketiga telah sama ada membina rangkaian tertutup untuk pangkalan pengguna peribadi, menawarkan panggilan percuma atau telah sepenuhnya meninggalkan seni bina rangkaian telefon warisan. Penyelesaian VoIP membolehkan interaksi dinamik antara pengguna pada mana-mana dua domain di Internet apabila pengguna ingin membuat panggilan. Untuk membuat panggilan melalui VoIP, pengguna akan memerlukan perisian berasaskan program telefon sip ATAU telefon VoIP berasaskan perkakasan. Panggilan telefon boleh dibuat di mana-mana dan kepada sesiapa: Kedua-dua nombor VoIP serta nombor telefon PSTN.

Perniagaan yang memilih untuk menggunakan sistem VoIP dan bukan sistem telefon dawai kuprum tradisional mendapat banyak manfaat seperti mengurangkan kos telefon bulanan mereka, meningkatkan mobiliti dan produktiviti antara lainnya. Pada tahun 2008, 80% daripada semua talian PBX yang dipasang antarabangsa adalah VoIP.

Penyelesaian VoIP yang menyasarkan perniagaan juga termasuk ciri Komunikasi Gabungan yang merangkumi persidangan web, faks dan mel suara kepada e-mel, perbualan segera dan lebih banyak lagi begitu juga klien telefon pintar supaya majikan boleh membawa sambungan pejabat mereka bersama ke mana sahaja mereka pergi. Klien telefon pintar juga menggunakan VoIP untuk membuat dan menerima panggilan daripada telefon bimbit pengguna seolah-olah mereka menggunakan nombor sambungan pejabat mereka.

Bacaan Lanjut

Jenis telefon VoIP / SIP

Apakah itu get laluan VoIP dan cara menggunakannya

Free for up to 1 year! Select preferred deployment:

On-Premise

for Linux on a $200 appliance or as a VM

Get the ISO

On-Premise

for Windows as a VM

Download the setup file

On the cloud

In your Google, Amazon, Azure account

Take the PBX Express