TryLearn More

Use SIP trunks, WebRTC & Apps

Slash your Phone Bill by 80%

Mit jelentenek az FXS és FXO fogalmak?

Az FXS és FXO az analóg telefonvonal által használt portok nevei (POTS néven is ismert – ang. Plain Old Telephone Service –Egyszerű Régi Telefonos Központ).

FXS – A Foreign eXchange Subscriber felület az a port, mely az analóg vonalat szolgáltatja a felhasználó számára. Másszóval a falon található dugós csatlakozó, mely tónust, áramot és a csengéshez szükséges feszültséget szolgáltatja.

FXO – A Foreign eXchange Office felület az a port, mely fogadja az analóg vonalat. A telefonon vagy faxgépen található dugós csatlakozó vagy az analóg telefonos központ dugós csatlakozója. ,On-hook/off-hook’ kijelzéssel rendelkezik. Mivel az FXO port csatlakozik egy készülékhez, mint a fax vagy a telefon, a készüléket gyakran ‘FXO készülék’-nek is szokták nevezni.

Az FXO és FXS mindig párosulnak a hálózati / készülékoldali csatlakozópárhoz hasonlóan.

PBX nélkül a telefon közvetlenül csatlakozik a telefonos cég által felszerelt FXS porthoz.

fxs-fxo-no-pbx
FXS / FXO PBX nélkül

Ha PBX-el rendelkezik, akkor hozzákötheti a telefonos cégtől kapott vezetéket a PBX-hez, majd a telefonokat a PBX-hez. Ezért a PBX-nek egyben FXO (a telefonos cég által nyújtott FXS portokhoz való csatlakozáshoz) és FXS (a telefonhoz vagy faxgéphez való csatlakozáshoz) portokkal kell rendelkeznie.

fxs-fxo-pbx
FXS / FXO PBX-el

FXS & FXO & VOIP

Az FXS és FXO fogalmakkal találkozni fog, mikor eldönti, hogy olyan felszerelést vásárol, mely biztosítja az analóg telefonos vezeték hozzácsatolását a VOIP telefonközponthoz, analóg telefonok csatlakoztatását VOIP telefonközponthoz vagy hagyományos PBX-ek csatolását egy VOIP szolgáltatóhoz vagy egymáshoz, az Interneten keresztül.

Az FXO gateway

Az analóg telefonvezeték IP PBX-hez való csatolásához szüksége van egy FXO gatewayre. Ez lehetővé teszi, hogy az FXS portot a gateway FXO portjához csatolja, ami majd lefordítja az analóg telefonos vonalat VOIP hívásra.

fxo-gateway

Az FXS gateway

Az FXS gateway arra szolgál, hogy a hagyományos PBX egy vagy több vonalát egy VOIP központhoz vagy szolgáltatóhoz csatolja. Szüksége van egy FXS gatewayre, mivel az FXO portokat (amelyek általában a telefonos céghez vannak kapcsolva) hozzá kell csatolnia az Internethez vagy egy VOIP központhoz.

fxs-gateway

Az FXS adapter vagy ATA adapter

Az FXS adapter egy analóg telefon vagy faxgép VOIP telefonközponthoz vagy VOIP szolgáltatóhoz való csatlakozását szolgálja. Azért szükséges, mert a telefon/faxgép FXO portját csatlakoztatnia kell az adapterhez.

fxs-adapter

Csatlakoztatás

FXS/ FXO folyamatok – hogyan működik technikailag

Ha érdekli, hogy pontosan hogyan működnek technikailag az FXS/ FXO portok, itt megtalálja a pontos folyamatot:

Mikor telefonálni óhajt:

  1. Felemeli a telefonkagylót (az FXO készülék). Az FXS port érzékeli, hogy felemelte a kagylót.
  2. Tárcsázza a telefonszámot, ami DTMF számjegyekként (Dual-Tone Multi-Frequency) közvetítődik az FXS porthoz.

Bejövő hívás

  1. Az FXS port fogad egy hívást, majd egy feszültségimpulzust küld a csatolt FXO berendezéshez.
  2. Csörög a telefon
  3. Amint felemeli a kagylót, válaszolhat a hívásra.

A hívás befejezése – általában az FXS port a csatlakoztatott FXO berendezések valamelyikére támaszkodik a hívás befejezésekor.

Megjegyzés: Az analóg telefonvonal megközelítőleg 50 volt egyenáramot küld az FXS porthoz. Ezért van az, hogy egy gyenge ütést észlel egy csatolt telefonos vezeték megérintésekor. Ez lehetővé teszi, hogy felhívjon valakit áramkimaradás esetén.

Get 3CX Free today

Download On-Premise or Try in the Cloud