TryLearn More

Use SIP trunks, WebRTC & Apps

Slash your Phone Bill by 80%

Átállás PSTN-ről SIP trönkre: Amit az SIP trönkökről tudni kell

A jó öreg PSTN a végét járja. Legyen szó analóg, ISDN BRI, E1 vagy t1 vonalról, a telefónia a PSTN-ről a sokkal modernebb és rugalmasabb SIP trönkök használatára áll át.

A nagy telekommunikációs szolgáltatók gyorsan vezetik ki a régi PSTN funkcionalitást, és arra csábítják és kényszerítik ügyfeleiket, hogy térjenek át IP-re. Ezért egy SIP trönk és a telefonrendszer frissítése elkerülhetetlen lesz a közeljövőben.

A Verizon már nem kínál az ügyfeleinek alapszintű ISDN-szolgáltatásokat. Az Egyesült Királyságban már csak 3 millió ISDN-vonal van, míg 2007-ben még 4,7 millió volt, és a trend gyorsul. 2017-től a jelentős telekommunikációs cégek – mint például a BT, KPN, France Télécom, Deutsche Telekom, a Telecom Italia – nem fognak ISDN-vonalakat kínálni.

Ennek eredményeként az SIP (Session Initiation Protocol) trönkök használata 62 százalékkal nőtt 2015-ban az előző évhez képest, melynek motorja elsősorban Észak-Amerika volt. Ez az útmutató elmagyarázza, hogy mi az az SIP trönk, bemutatja előnyeit, és ismerteti az átállás módját.

Mik azok az SIP trönkök?

Az SIP trönkök lényegében telefonvonal-trönkök, melyeket IP-n keresztül biztosítanak az SIP protokoll segítségével. Ennek a szabványos protokollnak a használatával a telekommunikációs (VoIP) szolgáltatók összekapcsolnak egy vagy több csatornát az ügyfél PBX-ével. A telefonszámok és a DID-k az SIP trönkhöz kapcsolódnak. Számos esetben a számokat portolni lehet az SIP trönkhöz.

Az SIP trönkök előnyei

A PSTN leváltása azonban számos előnyt kínál a vállalatok számára. Az SIP trönkök a következőket biztosítják:

 • Alacsonyabb havi vonal- és DID-bérlés – Az SIP trönköknek köszönhetően jelentősen csökken az irodába bevezetett vonalak havi költsége. Hasonlóképpen a DID-k is sokkal kevesebb költséget jelentenek
 • Alacsonyabb hívási költségek – nagyon sok SIP trönkszolgáltató van, és a verseny jelentősen lenyomta a hívási költségeket. Néhány SIP trönk korlátlan hívást biztosít
 • Jobb ügyfélszolgálat – Különböző földrajzi területekhez tartozó és nemzetközi számok hozzáadásával jobb ügyfélszolgálatot biztosíthat. Egyszerűen azzal, hogy hozzáad számokat az SIP trönkhöz és azokat az IP PBX-re irányítja, több lehetőséget adhat az ügyfeleinek, hogy felhívják Önt, jelentősen alacsonyabb költségek mellett. Könnyítse meg a kapcsolatfelvételt, és fokozza az értékesítést
 • Elköltöztetheti az irodákat, és megtarthatja ugyanazokat a számokat. Az SIP trönkök nincsenek helyhez kötve, így egyszerűen elköltöztetheti irodáját anélkül, hogy lecseréli a telefonszámokat vagy tájékoztatná az ügyfeleket. Nem okoz gondot és költséget, hogy a szolgáltató átirányítsa a telefonhívásokat.
 • Kiküszöbölheti a VoIP átjárókat – az SIP trönkök használata esetén nem kell VoIP átjárókat vásárolnia és kezelnie. Minden telefonhívás IP-n keresztül fut be. Az, hogy nincsenek extra konverziók, gyakran jobb minőséget is jelent
 • Használjon modern IP PBX-et – a modern IP PBX / egyesített kommunikációs megoldások nagyobb hatékonyságot és mobilitást biztosítanak az ügyfeleknek, és ösztönzik az értékesítést. Sokkal egyszerűbb egy IP PBX-et SIP trönkökhöz csatlakoztatni, mint PSTN-en keresztül.
 • Rugalmasság – egyszerűen hozzáadhat csatornákat az SIP trönkhöz, hogy megbirkózzon a több hívással. Egyetlen telefonhívással hozzáadhat csatornákat, és ez gyakran azonnal elvégezhető. Hasonlítsa össze ezt azzal, amikor további vonalakat kell beüzemelni, majd frissíteni a PBX-et a több hívás kezeléséhez!
 • Megfelelő számú csatorna – Az SIP trönkökkel egyszerűen kiválaszthatja, hogy mennyi csatornára van szüksége, míg az ISDN/T1 esetén gyakran csak 15 vagy 30 vonallal lehet bővíteni. Ennek eredményeként költséges többletkapacitás jön létre.

A megfelelő SIP trönkszolgáltató kiválasztása

A következő lépés az, hogy kiválasszon egy SIP trönkszolgáltatót, aki a szükséges SIP trönköket szolgáltatni fogja. Van néhány fontos tényező a döntés meghozatalakor:

 • Biztonság – Mivel az SIP trönkök ki vannak téve az internetnek, nagyon fontos, hogy az SIP trönk jól védett hálózattal rendelkezzen, és legyen visszaélés elleni védelme. A visszaélés elleni védelmet biztosító rendszernek felügyelnie kell a rendszert, és védelmet kell nyújtania a visszaélést jelentő hívásokkal szemben.
 • Saját hálózat – Az SIP trönkszolgáltató saját hálózattal rendelkezik, vagy más szolgáltatását értékesíti? Nagyon sok olyan szolgáltató van, amelyik más szolgáltatók SIP trönkjeit értékesíti. Válasszon olyan szolgáltatót, amelyik szabályozni tudja saját biztonságát és hálózatát.
 • Versenyképes költségek – A szolgáltatások költsége jelentősen eltérhet egymástól. Néhány vállalat túl magas árakat alkalmaz az SIP trönkök esetében. Keressen versenyképes árakat, de figyeljen arra, hogy jó minőségű SIP trönkszolgáltatást kapjon. Például a telekommunikációs szolgáltatók gyengébb minőséget biztosítanak az internetes telefonszolgáltatóknak. Legyen költségtudatos, de számítson arra, hogy a jó minőségű szolgáltatásért többet kell fizetni.
 • Számok portolása – A szolgáltató tudja portolni a telefonszámait? Válasszon olyan szolgáltatók, amelyik az összes meglévő számát portolni tudja – nem minden szolgáltató képes erre az összes régióban.

Az internetkapcsolat fejlesztése

Ha kiválasztotta az SIP trönkszolgáltatót, érdemes elgondolkozni egy külön internetvonalon az SIP trönk számára. A legtöbb tűzfal képes több WAN-kapcsolatot kezelni, és mivel a legtöbb helyen olcsó egy külön internetvonal, ezért egy külön VoIP-kapcsolat a legmegbízhatóbb módszer, hogy biztosítsa a VoIP-hívások minőségét.

Néhány SIP trönkszolgáltató már eleve egy külön internetvonallal együtt értékesíti szolgáltatását. Ez elkülöníti a hangforgalmat az adatforgalomtól. Sok múlik a költségen és a hálózati infrastruktúrán. Ellenőrizze, hogy tűzfala naprakész legyen, és megfelelően tudja kezelni a VoIP-forgalmat.

A PBX frissítése IP PBX-re

A régi PSTN-vonalak jó eséllyel egy másik öreg készülékhez, a PBX-hez kapcsolódnak. Ezek a készülékek nem rugalmasak, nehezen kezelhetők és gyakran drágák. Műszaki szempontból lehet olyan átjárót vásárolni, amelyik lehetővé teszi, hogy a régi PBX kommunikáljon az SIP trönkökkel. Azonban most jött el az ideje, hogy áttérjen egy modern IP PBX-re, és kihasználja az IP-telefónia rugalmasságát és modern funkcióit. Számos oka van a fejlesztésnek a költségmegtakarítástól, a hatékonyság növelésén át az értékesítés ösztönzéséig. Erről többet itt olvashat. Ha meghozta a döntést, ki kell választania az IP PBX típusát. Választhat szolgáltatott, készülék-, illetve szoftveralapú megoldást.

ISMERJE MEG A SZOFTVERALAPÚ PBX ELŐNYEIT

Whitepaper

Ez a tanulmány a szoftveralapú telefonrendszer előnyeit ismerteti. Miért érdemes áttérni a szolgáltatott megoldásokról, mint például a Nortel, Mitel, Avaya, Alcatel és Siemens, valamint a bonyolultságot leplezni próbáló egyéni Linux-disztribúciókon futó készülékalapú megoldásokról, és egy valódi szoftveralapú megoldást választani, mely széles körben használt, kereskedelmi támogatást élvező operációs rendszeren fut?

TANULMÁNY LETÖLTÉSE

Free for up to 1 year! Select preferred deployment:

On-Premise

for Linux on a $200 appliance or as a VM

Get the ISO

On-Premise

for Windows as a VM

Download the setup file

On the cloud

In your Google, Amazon, Azure account

Take the PBX Express