3CX - az SIP trönkök magyarázata
Take the PBX Express
Your PBX, Your Cloud, ready in minutes
Zero Admin
With the new Dashboard
Bulletproof Security
With SSL certs and NGINX
Install on $200 Appliance
Intel MiniPC architecture
New, Intuitive Windows Client
More themes, more UC
More CRM Integrations
Scripting Interface to add your own
Improved Integrated Web Conferencing
iOS and Android apps included
Run On-Premise or in the Cloud
Google, OVH, Windows & Linux

Átállás PSTN-ről SIP trönkre: Amit az SIP trönkökről tudni kell

A jó öreg PSTN a végét járja. Legyen szó analóg, ISDN BRI, E1 vagy t1 vonalról, a telefónia a PSTN-ről a sokkal modernebb és rugalmasabb SIP trönkök használatára áll át.

A nagy telekommunikációs szolgáltatók gyorsan vezetik ki a régi PSTN funkcionalitást, és arra csábítják és kényszerítik ügyfeleiket, hogy térjenek át IP-re. Ezért egy SIP trönk és a telefonrendszer frissítése elkerülhetetlen lesz a közeljövőben.

A Verizon már nem kínál az ügyfeleinek alapszintű ISDN-szolgáltatásokat. Az Egyesült Királyságban már csak 3,3 millió ISDN-vonal van, míg 2007-ben még 4,7 millió volt, és a trend gyorsul. 2017-től a jelentős telekommunikációs cégek – mint például a BT, a German Telecom – nem fognak ISDN-vonalakat kínálni.

Ennek eredményeként az SIP (Session Initiation Protocol) trönkök használata 50 százalékkal nőtt 2013-ban az előző évhez képest, melynek motorja elsősorban Észak-Amerika volt. De az SIP trönkre történő áttérés rendkívül kedvező a vállalatok számára. Ez az útmutató elmagyarázza, hogy mi az az SIP trönk, bemutatja előnyeit, és ismerteti az átállás módját.

Mik azok az SIP trönkök?

Az SIP trönkök lényegében telefonvonal-trönkök, melyeket IP-n keresztül biztosítanak az SIP protokoll segítségével. Ennek a szabványos protokollnak a használatával a telekommunikációs (VoIP) szolgáltatók összekapcsolnak egy vagy több csatornát az ügyfél PBX-ével. A telefonszámok és a DID-k az SIP trönkhöz kapcsolódnak. Számos esetben a számokat portolni lehet az SIP trönkhöz.

Az SIP trönkök előnyei

A PSTN leváltása azonban számos előnyt kínál a vállalatok számára. Az SIP trönkök a következőket biztosítják:

 • Alacsonyabb havi vonal- és DID-bérlés – Az SIP trönköknek köszönhetően jelentősen csökken az irodába bevezetett vonalak havi költsége. Hasonlóképpen a DID-k is sokkal kevesebb költséget jelentenek
 • Alacsonyabb hívási költségek – nagyon sok SIP trönkszolgáltató van, és a verseny jelentősen lenyomta a hívási költségeket. Néhány SIP trönk korlátlan hívást biztosít
 • Jobb ügyfélszolgálat – Különböző földrajzi területekhez tartozó és nemzetközi számok hozzáadásával jobb ügyfélszolgálatot biztosíthat. Egyszerűen azzal, hogy hozzáad számokat az SIP trönkhöz és azokat az IP PBX-re irányítja, több lehetőséget adhat az ügyfeleinek, hogy felhívják Önt, jelentősen alacsonyabb költségek mellett. Könnyítse meg a kapcsolatfelvételt, és fokozza az értékesítést
 • Elköltöztetheti az irodákat, és megtarthatja ugyanazokat a számokat. Az SIP trönkök nincsenek helyhez kötve, így egyszerűen elköltöztetheti irodáját anélkül, hogy lecseréli a telefonszámokat vagy tájékoztatná az ügyfeleket. Nem okoz gondot és költséget, hogy a szolgáltató átirányítsa a telefonhívásokat.
 • Folytonosabb lehet az üzletvitel – ha például egy irodát ideiglenesen elköltöztet, az SIP trönkök használatával a folyamat gyorsabb és egyszerűbb lesz.
 • Kiküszöbölheti a VoIP átjárókat – az SIP trönkök használata esetén nem kell VoIP átjárókat vásárolnia és kezelnie. Minden telefonhívás IP-n keresztül fut be. Az, hogy nincsenek extra konverziók, gyakran jobb minőséget is jelent
 • Használjon modern IP PBX-et – a modern IP PBX / egyesített kommunikációs megoldások nagyobb hatékonyságot és mobilitást biztosítanak az ügyfeleknek, és ösztönzik az értékesítést. Sokkal egyszerűbb egy IP PBX-et SIP trönkökhöz csatlakoztatni, mint PSTN-en keresztül.
 • Rugalmasság – egyszerűen hozzáadhat csatornákat az SIP trönkhöz, hogy megbirkózzon a több hívással. Egyetlen telefonhívással hozzáadhat csatornákat, és ez gyakran azonnal elvégezhető. Hasonlítsa össze ezt azzal, amikor további vonalakat kell beüzemelni, majd frissíteni a PBX-et a több hívás kezeléséhez!
 • Megfelelő számú csatorna – Az SIP trönkökkel egyszerűen kiválaszthatja, hogy mennyi csatornára van szüksége, míg az ISDN/T1 esetén gyakran csak 15 vagy 30 vonallal lehet bővíteni. Ennek eredményeként költséges többletkapacitás jön létre.

A megfelelő SIP trönkszolgáltató kiválasztása

A következő lépés az, hogy kiválasszon egy SIP trönkszolgáltatót, aki a szükséges SIP trönköket szolgáltatni fogja. Van néhány fontos tényező a döntés meghozatalakor:

 • Biztonság – Mivel az SIP trönkök ki vannak téve az internetnek, nagyon fontos, hogy az SIP trönk jól védett hálózattal rendelkezzen, és legyen visszaélés elleni védelme. A visszaélés elleni védelmet biztosító rendszernek felügyelnie kell a rendszert, és védelmet kell nyújtania a visszaélést jelentő hívásokkal szemben.
 • Saját hálózat – Az SIP trönkszolgáltató saját hálózattal rendelkezik, vagy más szolgáltatását értékesíti? Nagyon sok olyan szolgáltató van, amelyik más szolgáltatók SIP trönkjeit értékesíti. Válasszon olyan szolgáltatót, amelyik szabályozni tudja saját biztonságát és hálózatát.
 • Versenyképes költségek – A szolgáltatások költsége jelentősen eltérhet egymástól. Néhány vállalat túl magas árakat alkalmaz az SIP trönkök esetében. Keressen versenyképes árakat, de figyeljen arra, hogy jó minőségű SIP trönkszolgáltatást kapjon. Például a telekommunikációs szolgáltatók gyengébb minőséget biztosítanak az internetes telefonszolgáltatóknak. Legyen költségtudatos, de számítson arra, hogy a jó minőségű szolgáltatásért többet kell fizetni.
 • Számok portolása – A szolgáltató tudja portolni a telefonszámait? Válasszon olyan szolgáltatók, amelyik az összes meglévő számát portolni tudja – nem minden szolgáltató képes erre az összes régióban.

Az internetkapcsolat fejlesztése

Ha kiválasztotta az SIP trönkszolgáltatót, érdemes elgondolkozni egy külön internetvonalon az SIP trönk számára. A legtöbb tűzfal képes több WAN-kapcsolatot kezelni, és mivel a legtöbb helyen olcsó egy külön internetvonal, ezért egy külön VoIP-kapcsolat a legmegbízhatóbb módszer, hogy biztosítsa a VoIP-hívások minőségét. Néhány SIP trönkszolgáltató már eleve egy külön internetvonallal együtt értékesíti szolgáltatását.

Ez elkülöníti a hangforgalmat az adatforgalomtól. Sok múlik a költségen és a hálózati infrastruktúrán. Ellenőrizze, hogy tűzfala naprakész legyen, és megfelelően tudja kezelni a VoIP-forgalmat.

A PBX frissítése IP PBX-re

A régi PSTN-vonalak jó eséllyel egy másik öreg készülékhez, a PBX-hez kapcsolódnak. Ezek a készülékek nem rugalmasak, nehezen kezelhetők és gyakran drágák. Műszaki szempontból lehet olyan átjárót vásárolni, amelyik lehetővé teszi, hogy a régi PBX kommunikáljon az SIP trönkökkel. Azonban most jött el az ideje, hogy áttérjen egy modern IP PBX-re, és kihasználja az IP-telefónia rugalmasságát és modern funkcióit. Számos oka van a fejlesztésnek a költségmegtakarítástól, a hatékonyság növelésén át az értékesítés ösztönzéséig. Erről többet itt olvashat. Ha meghozta a döntést, ki kell választania az IP PBX típusát. Választhat szolgáltatott, készülék-, illetve szoftveralapú megoldást.

ISMERJE MEG A SZOFTVERALAPÚ PBX ELŐNYEIT

Ez a tanulmány a szoftveralapú telefonrendszer előnyeit ismerteti. Miért érdemes áttérni a szolgáltatott megoldásokról, mint például a Nortel, Mitel, Avaya, Alcatel és Siemens, valamint a bonyolultságot leplezni próbáló egyéni Linux-disztribúciókon futó készülékalapú megoldásokról, és egy valódi szoftveralapú megoldást választani, mely széles körben használt, kereskedelmi támogatást élvező operációs rendszeren fut?

TANULMÁNY LETÖLTÉSE

<