A VOIP meghatározása
Take the PBX Express
Your PBX, Your Cloud, ready in minutes
Zero Admin
With the new Dashboard
Bulletproof Security
With SSL certs and NGINX
Install on $200 Appliance
Intel MiniPC architecture
New, Intuitive Windows Client
More themes, more UC
More CRM Integrations
Scripting Interface to add your own
Improved Integrated Web Conferencing
iOS and Android apps included
Run On-Premise or in the Cloud
Google, OVH, Windows & Linux

A VoIP definíciója

A VoIP a Voice Over Internet Protocol rövidítése, amely hang átvitelét jelenti az interneten keresztül. A technológia lehetővé teszi a hangalapú kommunikáció és multimédia (például videó) átvitelét az Internet protokollra (IP) épülő hálózatokon keresztül.

Az első VoIP-szolgáltatók olyan megoldásokat kínálnak, amelyek tükrözik a hagyományos telefonhálózatok felépítését, míg a második és harmadik generációs szolgáltatók zárt hálózatokat építenek a magánfelhasználói bázisuk számára, amelyben ingyenes hívásokat biztosítanak, vagy teljesen eltérnek a hagyományos telefonhálózati architektúrától. A VoIP-megoldások lehetővé teszik az internet bármely két tartományában található felhasználók közötti dinamikus interakciót, ha a felhasználó hívást kíván indítani. A hívás VoIP segítségével történő indításához a felhasználónak szüksége van egy szoftveralapú SIP-telefonprogramra VAGY egy hardveralapú VoIP-telefonra. Telefonhívások bárhová és bárkihez indíthatók: mind VoIP-telefonszámokra, mind PSTN-telefonszámokra.

A hagyományos rézvezetékes telefonrendszerek helyett a VoIP rendszert választó vállalkozások számos előnyt élvezhetnek, mint például a havi telefonköltségek csökkenése, a nagyobb mobilitás és a hatékonyság. 2008-ban az összes új telepítésű magáncélú telefon-alközponti vonal 80%-a VoIP volt.

A vállalkozásokat célzó VoIP-megoldások emellett olyan egységesített kommunikációs funkciókat tartalmaznak, mint az internetes konferenciák és megjelenés, a fax és a hangposta e-mailben, az azonnali csevegés, illetve olyan további lehetőségeket, mint például az okostelefonos kliensek, hogy az alkalmazottak elérhetők legyenek az irodai mellékükön, bárhol vannak is éppen. Az okostelefonos kliensek emellett a VoIP segítségével képesek úgy indítani és fogadni a hívásokat a mobiltelefonon, mintha a felhasználó az irodai mellékét használná.

További információ

A VoIP-telefonok/SIP- telefonok típusai

Mi az a VoIP-átjáró, és hogyan használható?

<